12 érdekes tény a LEGO-ról

2019. 11. 19. (kedd) 10.23

A LEGO minden idők legnépszerűbb és legkelendőbb játéka. Szórakoztató minden korosztály számára, és hihetetlen története több mint 80 évre nyúlik vissza. A LEGO csoport 1322-ben alakult Billundban, Dániában. Ősatyja Ole Kirk Christiansen ácsmester, aki az 1930-as években elején kezdett el minőségi fajátékokat készíteni. Azóta a LEGO márka nemzetközileg elismertté vált, a legszélesebb körben használt játék a világon, filmek, versenyek és hat tematikus park is köré épült.

Az alábbi listában néhány hihetetlen, érdekes és szórakoztató tényt mutatunk a LEGO-ról:

 1. Alapítója,  Ole Kirk Christiansen találta ki játékainak a LEGO nevet, amely a dán „Leg godt!” kifejezésből származik, ami azt jelenti: „Játssz jól!”
   
 2. A karácsonyi szezonban másodpercenként csaknem 28 LEGO építőkészletet adnak el.
   
 3. Ha  egymás mellé sorba helyeznénk az elmúlt évben előállított 340 millió minifigurát , akkor 7900 km hosszú lenne - ez majdnem London és Kína közötti távolság!
   
 4. 50 éve, hogy a LEGO-csoport bemutatta a legelső nagyobb méretű kockákat. Egy 1958-os lego kocka továbbra is tökéletesen illeszkedik egy 2019-ben gyártotthoz.
   
 5. Több mint 4 milliárd LEGO minifigura népesíti be a Földet, ezért mondhatni, hogy a LEGO-é a világ legnagyobb népcsoportja.
   
 6. Minden egyes emberre a Földön átlagosan  86 LEGO építőkocka jut.
   
 7. A megfelelő összetartó erő eléréséhez ezredmilliméteres pontossággal készülnek az alkatrészek (az eltérés legfeljebb 0,002 mm lehet). Ennek a szigorú pontosságnak köszönhetően minden egy millió előállított kockából csak körülbelül 18 db nem felel meg a vállalati szabványnak.
   
 8. Hat darab nyolcfejes (2x4) kockát 915 millióféle variációban lehet összeépíteni.
   
 9. A világ legmagasabb  LEGO elemekből épített tornya 28.7 méter  magas volt, és 465.000 kockából állt.
   
 10. Valójában elegendő LEGO kocka van ahhoz, hogy egymásra építve a Földről elérje a Holdat – tízszer.
   
 11. A LEGO a világ legnagyobb abroncsgyártója. Többet gyártanak, mint a Bridgestone és a Goodyear együttvéve.
   
 12. Minden minifigura pontosan négy kocka magas sapka nélkül. A korai, 1975-ben gyártott figuráknak nem voltak arcvonásai, sem mozgatható karjai és lábai, valamint nem volt külön fiú és lány.

 

forrás: natgeokids.com és kidsconnect.com

Fedezze fel családjával együtt Dánia egyik legnépszerűbb vidámparkját, a híres Legolandet! Billundban épült fel az első Legoland, ahol a Lego játékgyártó cég központja és gyárja is található.