5 érdekesség a sarki rókákról

2020. 05. 14. (csütörtök) 14.36

A sarki róka a rénszarvas mellett a skandináv hegyvidék ikonikus állatfaja. Testfelépítésük és megjelenésük alkalmazkodott a hideg időjáráshoz és a viszontagságos körülményekhez; a melegebb területeken élő rókákhoz képest rövidebb farkuk, orruk, nyakuk és fülük van a hőveszteség minimalizálása érdekében. A sarki róka kb. fele akkora, mint egy vörös róka, ritkán több 3-4 kilónál, a teste kompaktabb, és vastagabb bundája is van.

A sarki róka az egyetlen szárazföldi emlős, amelyet nem a telepesek hoztak be Izlandra, és már a jégkorszak vége óta itt él. Kétféle színváltozata van; a kék és a fehér bundájú. A fehér hófehér télen, nyáron viszont barnás szőrzetet ölt, a hasánál sárgás árnyalattal. A kék változat télen ezüstös, szürkéskék bundát növeszt, nyári prémje pedig csokoládébarna színű. A hegyvidéken több a fehér, a partokhoz közeli területeken viszont a kék van túlsúlyban.

A sarki rókák téli bundája nagyon jól szigetel, télen még a talpaikon is szőr nő, így könnyedén képesek megbirkózni a -40 Celsius-fokos hideggel is anélkül, hogy az anyagcseréjüket fokozniuk kellene. Csak -70 Celsius-foknál kezdenek fázni, és állítólag már -80 Celsius-fokot is túléltek. 

A sarki rókával bárhol találhatunk Izlandon, ám többségük a Nyugati-fjordok területén él, ahol Európa egyik legnagyobb madárszirtje is található.

Érdekes megfigyelés, hogy a sarki róka valamilyen oknál fogva fél a kerítésektől Izlandon. Elkerülik a kerítésen való áthaladást, akkor is, ha könnyen átjuthatnának rajta anélkül, hogy megsérülnének. Inkább hosszú kerülőt tesznek.

 

Forrás: FunIceland

Fedezze fel velünk Izland lélegzetelállító tájait és egyedi állatvilágát! Izlandi csoportos utazásainkról az alábbi linkeken tájékozódhat: