A jövő repülőgépe

2018. 10. 18. (csütörtök) 15.06

10 éven belül eltűnhetnek a megszokott ovális ablakok a repülőgépekről, de mégis többet láthatunk, mint eddig.

Az elképzelések szerint néhány év múlva a repülőgépek utasterébe ablakok helyett hatalmas OLED-kijelzők kerülhetnek. Az utastér falát ezzel a képernyővel borítanák be, és a kabin falán és plafonján a repülőgép külsejére szerelt kamerák által felvett táj jelenne meg, ezzel 360-fokos látványt létrehozva. Felhős idő esetén is gyönyörű panorámakép tárulhat elénk, sőt, a képek minősége jobb lesz, mint a természetes szemmel látott dolgok. Ha a külső nézet unalmas lesz, bármilyen kép „odavarázsolható”, akár tengerpart, esőerdő, vagy például párizsi városkép is, sőt, óriási mozifilmek is tervben vannak.  

Az OLED kijelzőknek számos gazdasági és környezetvédelmi előnye is van. Az ablakok elhagyása jelentősen csökkentené a gépek súlyát, amik így kevesebb üzemanyagot igényelnének, ezzel pedig a káros szén-dioxid-kibocsátás is csökkenne illetve a kevesebb üzemanyag miatt kedvezőbb árúak lehetnek a repülőjegyek.
Az ablak nélküliségről azonban megoszlanak a vélemények, hiszen előfordulhat, hogy az utas klausztrofóbiás szorongást érez, illetve vészhelyzet esetén a tájékozódást az ablak nélküli kabin jelentősen nehezíti. A légügyi szakértők többségének véleménye szerint ez áthidalható probléma, és fontos szempont, hogy az ilyen gépeknek jobb az üzemanyag-hatékonysága.

 

Forrás: thetravel.com és erdekesvilag.hu