A természet ereje Izlandon

2019. 05. 09. (csütörtök) 11.32

Nem túlzás: Izland a világ egyik legszebb országa. Méltóságteljes hegyek, vulkánok, gleccserek, lélegzetelállító vízesések, gejzírek, kristálytiszta források és jégmezők teszik varázslatossá - olyan az ország, mint a természet játszótere. Sőt, azon ritka országok egyike, amely energiagazdálkodását kizárólag megújuló forrásokra támaszkodva oldja meg. A teljes energiafelhasználás 70%-a hidroelektromos és 20%-a geotermikus forrásokból származik. Az izlandi nép nagyon büszke arra, hogy természeti értékeiket fenntartható energia előállításához használják fel. 

Izlandon az ember igazán érzékelheti a természet lenyűgöző erejét. Ha Nyugat-Izlandra és Reykjanes-félszigetre látogat, ne hagyja ki a következő látnivalókat:


Elmozduló tektonikus lemezek a Þingvellir Nemzeti Parkban
Itt válik ketté és távolodik egymástól az eurázsiai és az észak-amerikai földlemez. A mozgás mértéke lassú, átlagosan 2,5 cm/év, így a területen igen gyakoriak az enyhe földrengések. Ettől délre található Gunnuhver geotermikus mezeje a füstölgő forrásaival. A nevéhez egy kísértethistória tartozik, a legendák szerint egy boszorkányról kapta, Gunna asszonyról, aki évszázadokkal ezelőtt a forró medencébe esett, és a gőzforrásból a hangját hallhatjuk előtörni. Napjainkban a helyiek a források hőjét kulináris célokra használják, édes, finom kenyér sütéséhez. A közelben található még Izland legrégebbi világítótornya, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a partra.

H2O előállítása a Ljósafossban
A Þingvellir Nemzeti Park és a a Þingvallavatn (Izland legnagyobb tava) között három vízerőmű használja a Sóg folyó vízét, hogy elektromosságot biztosítson a környéknek. Egyike, az 1937-ben épült Ljósafoss nyitva áll a látogatók számára. A vendégek megnézhetik az eredeti turbinákat, és az interaktív eszközök révén a legszórakoztatóbb módon fedezhetik fel a múzeumot, ahol saját testüket felhasználva állíthatnak elő energiát.

Szépítő termálvíz a Kék-Lagúnában
A Reykjanes-félsziget leghíresebb geológiai csodája a Kék-Lagúna, egy varázslatos szabadtéri medence. A víz a közeli Svartsengi gőzforrásokra épült geotermikus erőműből származik. A víz szilíciumdioxidban, kénben és zöld algákban gazdag, ez adja a víz tejszerű kék színét, a magas ásványianyag-tartalom pedig csodákat tesz a bőrrel.  A fehér-iszappakolás lemosása után selymesen puha bőrén élvezheti a mindig tökéletes hőmérsékletű vizet.

Mennyei ebéd a Friðheimar paradicsom-üvegházban
A Friðheimar-i geotermikus üvegházas gazdaságban nemcsak látják a természet hatalmát a látogatók, de meg is ehetik azt. A családi vállalkozás fő terméke az egész évben termő paradicsom, amely az ízletes pisztrángos paradicsomlevesnek adja az alapját, és házikenyérrel szolgálják fel.

Interaktív földrengés kiállítás a LAVA-ban
Hvolsvöllur városát 3 vulkán határolja: a Katlak, a Hekla és az Eyjafjallajökull vulkán. Izland legaktívabb vulkanikus területének kellős közepén található az Izlandi Vulkán és Földrengés Centrum (LAVA). A hatalmas térképek és interaktív képernyők megmutatják, hogy hol koncentrálódik a tevékenység, valamint, hogy hány földrengés történt az elmúlt 24 órában. A múzeumban látványos modelleket és interaktív megoldásokat használnak a fizikai szemléltetésre. A benti kiállítótérben a látogatók az elmúlt század izlandi vulkán kitöréseinek történetével ismerkedhetnek meg, és az ehhez kapcsolódó földtani érdekességekkel. A múzeum fő attrakciója egy 12 méter magas szerkezet, ami a földköpenyt és az ország területi felszíne alatt zajló magma áradást modellezi.

Forrás: Lonely Planet

 Izlandi csoportos utazásainkért kattintson az alábbi linkekre: