A világ legsötétebb égboltú helye

2020. 03. 11. (szerda) 11.06

A csendes-óceáni Niue szigetállam az első teljes ország a világon, amely kiérdemelte a legsötétebb égboltú hely címet, mivel ott a legkisebb az emberi tevékenységből származó fény. Az elismerést a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség adta. Noha számos terület már kapott hasonlót – köztük a Grand Canyon Nemzeti Park az Egyesült Államokban –, ez az első alkalom, amikor egy teljes országot ismertek el, nem csak egy területet. A szervezet listáján további több mint 120 olyan hely található, amely felvette a küzdelmet az emberi tevékenységből származó fényszennyezés ellen. 

A sötét ég az ország idegenforgalmára is kedvező hatással van, ugyanis Niue jelenleg az egyik legjobb hely  a földön a csillagászatra, és egyre több utazó utazik el a szigetre az éjszakai égbolt miatt. Napközben pedig a korallzátonyokon lehet búvárkodni, strandolni és pihenni.

Niue szigete 2400 kilométerre fekszik északkeletre Új-Zélandtól, a Tonga, Szamos és Cook-szigetek által alkotott háromszögben.. Az 1500, túlnyomórészt polinéz lakosú szigetállam államfője II. Erzsébet brit királynő. A szigetet elsősorban három és félórás repülőúttal lehet megközelíteni Új-Zéland felől. A sziget lakosai büszkék a címre, és igyekeznek fenntartani és megvédeni Niue éjszakai égboltját a jövő nemzedékei számára.