Andersen-múzeum nyílik Dániában

2021. 02. 22. (hétfő) 13.40

Az új Hans Christian Andersen Múzeumot idén tervezik megnyitni a dániai Odenseben, a híres meseíró szülővárosában. A létesítmény célja, hogy a látogatók ezúttal kicsit más szemmel lássák Andersen meséit és munkásságát.

Az 1875-ben elhunyt meseíró nevéhez olyan világszerte ismert művek kapcsolódnak, mint „A Hókirálynő”, „A rút kiskacsa”, „A császár új ruhája”, „A rendíthetetlen ólomkatona”, „Borsószem hercegkisasszony”, „A kis hableány” vagy „A kis gyufaárus lány”. Kengo Kuma építész és csapata „A tűzszerszám” című mesét hívta segítségül, amikor az Andersen-ház tervezésébe fogtak: a történet kis mesevilága egyszerre óriási univerzummá nő, amely jó alapötletként szolgált az épület megálmodásakor.

A magával ragadó, művészien kialakított múzeum a látogatót egy csapásra Andersen varázslatos világába repíti, melyhez egyedi építészeti megoldásokat, hangokat, fényeket és képek egész sorát hívják segítségül. A kertek és az épületek mintegy 9000 m2-nyi területet foglalnak el, a kiállítás pedig egyenesen a meseíró gyerekkori otthonába vezet. A főépületben kávézó, látogató központ fogadja az érdeklődőket, lesz egy külön gyerekek számára kialakított épület, továbbá a környező varázskerthez kapcsolódó földalatti múzeum. 

Henrik Lübker, a múzeum kreatív igazgatója szerint Andersen művészi világa azért egyedülálló, mert hihetetlen módon megváltoztatja a világról alkotott képünket anélkül, hogy az író bármin is változtatna a töréneteiben. Meséi nem általános igazságokra mutatnak rá, sokkal inkább a világ sokszínűsége és különlegessége áll a középpontban. A létesítmény célja rávilágítani ezekre a kettősségekre, és ehhez kétségkívül jó kiindulópontnak bizonyulnak a múzeum összes területén, vagyis a kertben, az épületben és a kiállításon megjelenő Andersen-i inspirációk.

 

forrás: lonelyplanet.com és sj.dk