Csavard fel: a svéd fahéjas csiga napja

2019. 10. 04. (péntek) 10.56

A svéd mindennapok meghatározó szokása a napi kávézás, amit a fahéjas csiga tesz teljessé. A svédek „kanelbulle”-nek nevezik, mi maradhatunk a fahéjas csiga elnevezésnél, bár a megszokott íztől ez mindenképpen különbözik a nagy mennyiségű kardamomnak köszönhetően. Ennél nem létezik svédebb sütemény, és annyira szeretik, hogy 1999 óta külön napot is szentelnek kedvenc péksüteményük megünneplésének.

Október 4-én Svédország szerte minden pékségben, kávézóban, üzletben kosárszámra árulják a svéd fahéjas csigát. Felmérések szerint 8 millió kanelbullar fogy el, nem beszélve arról, hogy az otthonokban mennyi készül. A svédek kannelbulle-szeretetét jól jelzi egy statisztikai adat, amely szerint az átlagos svéd évente 316 fahéjas csigát fogyaszt el – tehát majdnem minden nap egyet.

Ha együtt szeretne ünnepelni a svédekkel, íme egy remek recept:

Hozzávalók (kb. 25 csigához):

A tésztához:

  • 35 g élesztő
  • 100 g cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 120g vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál kardamom
  • 750 g liszt

A töltelékhez:

  • 100 g vaj
  • 50 g cukor
  • 2 evőkanál fahéj

A kenéshez:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz
  • nagyobb szemű cukor (a díszítéshez)

Elkészítése:

A szétmorzsolt élesztőt a langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd ráöntjük a tejet. Hozzáadjuk a tészta további hozzávalóit, majd legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát. Ezután letakarva félretesszük pihenni fél órára.

Mielőtt elkezdünk dolgozni a tésztával, a felolvasztott vajban elkeverjük a töltelék további hozzávalóit.

A tésztát nyújtófával nagyjából 3 mm-es, egyenletes vastagságúra nyújtjuk, és megpróbálunk téglalap alakot formázni belőle. A tölteléket felvisszük a tészta tetejére, egyenletesen eloszlatjuk, majd a tésztát hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Nagyjából 25 egyforma csigára szeleteljük a tekercset, amelyeket ezután sütőlapo(ko)n, sütőpapírra egymás mellé helyezünk. Egy órára ismét állni hagyjuk letakarva őket, amíg körülbelül kétszeresükre kelnek.

A kenéshez összekeverjük a tojást a vízzel, megkenjük a csigák tetejét, majd a díszítéshez megszórjuk nagyobb, darabos cukorral. 220°C-os sütőben nagyjából 5-6 perc alatt megsütjük.

Smaklig måltid, azaz jó étvágyat!

Forrás: europapont.blog.hu

Svédországi utazásainkról bővebb információ itt található.