Dubaj, ahol a „legek” találkoznak


A valaha egyszerű, egy külön etnikai csoportnak otthont adó kis település mára a világ egyik leggazdagabb világvárosává nőtte ki magát. Az 1960-as évektől nagy ütemben kitermelt olaj és földgáz hirtelen jólétet hozott a térségnek. Az energiaforrások azonban lassan elapadnak, becslések szerint a következő 20 évben teljesen kimerülnek a part menti olaj- és földgázlelőhelyek. Szerencsére, idejekorán felismerték ezt a tendenciát, és az emírség bevételeinek jelentős részét ma már a banki szolgáltatások, az idegenforgalom, a látványos beruházások és a folyamatos innovációk adják.

 

Napjainkban Dubaj rendszeresen felhívja magára a figyelmet újító, korszakalkotó, határokat feszegető és rekordokat döntő építészeti megoldásaival. Lássunk ebből néhányat!

 

1. Burj Khalifa
A „Kalifa virága” jelenleg a világ legmagasabb épülete. 828 méteres magasságával közel 300 métert vert rá a korábbi rekordot tartó Taipei 101 toronyra. Az építkezés során meglehetősen sok kihívással kerültek szembe a szakemberek: 600 méteres magasság után már egyre nagyobb nehézséget jelentett a betont a megfelelő magasságba pumpálni. Ráadásul, speciális összetételre is szükség volt a szélsőséges hőmérsékletek miatt.
A Burj Khalifa nem csak a világ legmagasabb épületének címét birtokolja. Itt található többek között a legmagasabb kilátó (124. emelet), a leggyorsabb lift (18 m/s) és a legmagasabban fekvő uszoda is (76. emelet).
 

2. Ain Dubai
„Dubaj szeme” a világ legnagyobb óriáskereke. A 250 méter magas építményt október 21-én adják át a közönségnek. A kerék magassága közel kétszer akkora, mint a legendás London Eye, 48 kabinjában pedig egyszerre 1750 utast képes szállítani. A 38 perces út alatt csodás kilátás tárul elénk a környező Marina városrészre és a Bluewater szigetre.
Az utasok hagyományos, illetve a társasági események számára fenntartott, saját bárral ellátott kabinok között választhatnak, de vannak különleges rendezvények – például esküvő vagy születésnap – esetére lefoglalható, privát kabinok is.
 

3. EXPO
Október 1-én megnyitott a világ legnagyobb show-jaként beharangozott eseménysorozat. A 34. világkiállítás a Közel-keleti, afrikai és Dél-ázsiai régió eddigi első ilyen nagyszabású megarendezvénye, amelyre fél év alatt 25 millió látogatót várnak. 192 országpavilonban ismerkedhetünk az egyes nemzetek innovációival és törekvéseivel, miközben közel 200 féle gasztronómiai élmény közül válogathatunk: foodcourt-ok, kulináris élményeket nyújtó éttermek, mesterkurzusok, helyi specialitások standjai várják a látogatókat, több mint 50 ország konyhájába nyújtva ezzel betekintést. Napközben és este több tucat élő esemény részesei lehetünk: felvonulások, autentikus és színes nemzeti ünnepek, sztárelőadók koncertjei, táncbemutatók gazdagítják a programot. Ráadásul, a Dubajban már megszokott építészeti különlegességek és egyediség jegyében épült a hatalmas komplexum, így önmagában a helyszín felkeresése is hatalmas élményt nyújt.
 

4. Atlantis Aquaventure Vízipark
Természetesen ez is a világ legnagyobbja ebben a kategóriában. A Pálma csúcsán, az 1 km hosszú privát tengerpart mentén épült komplexum több napra is el tudja varázsolni a kicsiket és nagyokat. 79 csúszda – közülük több szintén rekord méretű - medencék, szörfszimulátor, többféle étkezési lehetőség, programok garantálják a felhőtlen kikapcsolódást. A vízi vidámpark mellett kapott helyet a Lost Chamber tengeri akvárium, illetve a Delfin-öböl, ahol testközelből ismerkedhetünk a barátságos és rendkívül intelligens tengeri emlősökkel.
 

5. Ski Dubai
A világ egyik legnagyobb fedett síkomplexuma a Mall of Emirates bevásárlóközpont tetemes részét foglalja el, és szintén egész napos programot ígér a téli sportok szerelmeseinek – a sivatag közepén. 2005-ös megnyitása óta több elismerésben is részesült.
A pályák tetejére felvonókkal juthatunk fel, a síelés mellett pedig lehet snow boardozni, hóembert építeni, szánkózni és pingvinekkel barátkozni. A sportoláshoz megfelelő felszerelést biztosítanak. Az állandó -4 fokos hőmérsékletben bizonyára jól esik egy forró ital a létesítmény kávézójában.
 

Csoportos dubaji utazásaink:


EGYÉNI DUBAJI AJÁNLATAINK2021. 10. 15. (péntek) 09.00