Édességek a világ körül

2018. 08. 08. (szerda) 17.00

A világ minden része rendelkezik különleges, helyi édességgel, amelyek kóstolása nem csupán csemegézés, hanem egy igazi kulturális élmény. A Lonely Planet legújabb kalauza kifejezetten édesszájúaknak ajánlja az alábbi városokat, ahol igazi édes élvezetekre találhatnak:

1. Fűszerbazár, Isztambul 
Isztambul labirintusa, a Fűszerbazár immár több mint 400 éves, standjain sárga kurkuma, vörös chili, szárított rózsaszirmok, mahagóni kávébabok, anatóliai mézek sorakoznak. Leglenyűgözőbb mindezek közül a lokum piramisok, vagyis a „Turkish delight” (magyarul török öröm), amely már évszázadokkal ezelőtt meghódította a nyugati világot is. Ezek nem mások, mint porcukorban vagy kókuszreszelékben meghempergetett ragacsos kockák, amelyek cukorból és keményítőből készülnek, és számtalan ízesítésben kaphatóak.  Látványosan, a szivárvány összes színében tornyosulnak a polcokon. Emellett a híres tahinis desszert, a török grízes halva és akide keménycukorkák is várnak ránk.

2. Kit Kat, Tokió
Merüljön el a különleges Kit Kat ízekben Tokióban! Japánban több száz különböző fajta Kit Kat létezik, közülük sokan csak korlátozott ideig állnak rendelkezésre. Ilyenek például a wasabis, szezonális málnás vagy grapefruitos, macha teás vagy szakés finomságok.

3. Csokoládévonat, Svájc
Bár a vonat nem csokoládéból épült, azonban a Montreuxból induló luxus vonat Gruyébe vezet, a leghíresebb svájci sajtok otthonába. Ezután tovább suhan Brocig, ahol a Maison Cailler Csokoládégyárban kóstolhatja meg a világhíres, selymesen sima svájci csokit. Egy svájci látogatás után megérthetjük, miért a svájciak a világ legnagyobb csokoládéfogyasztói, akik évente fejenként közel 9 kilogram csokoládét fogyasztanak.

4. Franciaország legédesebb faluja, Flavigny
A bencés szerzeteseknek köszönhetőek Franciaország legendás Anis de Flavigny cukorkái, amelyek legbelül egy szem ánizst tartalmaznak. Az ánizs szemet 15 napig pörkölték, a receptet 1500-as évek óta fejlesztik. A cukorkákat egy tojás alakú, jellegzetes fémdobozban vehetjük meg. Látogasson el az ókori római Flavigny városába, hogy lássa, mi maradt az apátságból, ahol egykor a cukorkákat készítették. 

5. Finn licorice fesztivál, Helsinki
A sós, fűszeres finn édesgyökér cukorkákat egyesek utálják, mások imádják – a finnek biztosan. Ha az utóbbi tábor tagjait erősíti, akkor látogasson el Helsinkibe, az évente megrendezett fesztiválra, ahol többet megtudhat a fekete arany világáról. A Salmiakki a finnek nemzeti íze, mely sok formában kapható: kemény cukorka, gumicukor vagy alkoholos ital formájában.

Forrás: Lonelyplanet.com