Elszállították a varázsbuszt

2020. 06. 25. (csütörtök) 14.48

Egy katonai helikopterrel szállították el az ikonikus buszt, amely évek óta elhagyatottan állt az alaszkai vadonban. A jármű hiába volt veszélyes helyen, mégis vonzotta az Út a vadonba című könyvért és az adaptációjáért rajongó túrázókat. Sokszor életüket kockáztatva jutottak el a buszhoz, és az elmúlt évtizedben nem egy baleset történt. A busz a legközelebbi várostól 50 km-re rejtőzött, megközelítéséhez a túrázóknak át kellett vágniuk a Teklanika folyón. Ezen a területen nagyon kiszámíthatatlan az időjárás, a folyó gyakran megárad és nincs térerő. 2009 és 2017 között az alaszkai államnak 15 mentési akciót kellett végrehajtania.

De mi ez a busz, amelynek felkeresése miatt ennyi ember kockáztatja életét?
A buszban lakott és halt éhen 1992-ben Christopher McCandless, aki úgy döntött, hogy kivonul a társadalomból és az alaszkai vadonban kezd új életet. Diploma után személyes tárgyait hátrahagyva, kedvenc könyveivel, egy puskával és egy zsák rizzsel felszerelkezve nekivágott a vadonnak. Chris 2 éves utazása során stoppal bejárta Észak-Amerikát, majd az alaszkai vadonban telepedett le, hogy megkíséreljen csak magára támaszkodva élni.
Történetét Jon Krakauer foglalta regénybe 1996-ban Út a vadonban címmel, miután egy évig követte nyomon Chris útját, beszélt azokkal az emberekkel, akikkel Chris is találkozott, járt a helyszínen, ahol az út véget ért. Jon Krauker oknyomozó riporter alaposságával vázolta fel a végkimenetelig vezető utat, miközben megpróbálta megérteni és megértetni az olvasóval hőse gondolatvilágát, tettének mozgatórugóit. 2007–ben elkészült egy azonos című filmes adaptáció is.

Az igaz történeten alapuló könyv nemzetközi bestseller, milliók olvasták Christopher McCandless kalandjait. A vélemények megosztók, valaki a főszereplőt hősies utazónak tartja, valaki naív idealistának. Az biztos, hogy a könyv sok kalandor lelkű emberhez áll közel, és sokan szerették volna élőben látni az ikonikus buszt. 

Chris feljegyzéseiben a buszt varázsbuszként emlegeti. Még nem tudni, mi lesz a jármű sorsa. Az alaszkai hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy a döntés meghozataláig "biztonságos helyen" tartják.

Forrás: bbc.com