Ezért imádjuk a norvég királyi családot

2019. 07. 03. (szerda) 14.24

V. Harald király, aki 81 évesen is a fiatalokat megszégyenítően sportos
A rendszeres testmozgás a norvégok életének szerves részét képezi, így nem meglepő, hogy királyuk is aktív életet él. Oxfordban töltött napjaiban szeretett bele az evezésbe, valamint még mai napig is nagyszerű vitorlázó. Trónörökösként három olimpián is részt vett: 1964-ben szerzett 8., 1968-ban szerzett 11. és 1972-ben elért 10. helyére méltán lehet büszke. 1979-ben a Vitorlázók Királyaként említette a kanadai média, és a torontói világbajnokságon második helyezést ért el.

80. szülinapját Dél-Afrikában ünnepelte a családjával, ahol ideje nagy részét szörfözéssel töltötte. A norvég király a téli sportok rajongója: ha síversenyt rendeznek Norvégiában, biztosak lehetünk benne, hogy V. Harald király is részt vesz az eseményen, informális sportöltözetben, lelkesen szurkolva a versenyzőknek.

V. Harald király és Sonja királyné irigylésre méltó kapcsolata
Sonja Haraldsen, Norvégia királynéja 1937. július 4-én született Oslóban egy textilkereskedő lányaként. Hiába az íratlan szabály, hogy az uralkodó és az utódai előkelő családból választhatnak párt maguknak, Harald herceg szerelemből házadosott: ultimátumot adott apjának, V. Olav királynak, ha nem Sonját veheti el, akkor nőtlen marad és kihal a dinasztia. Azóta is boldog házasságban élnek.

Nem mindenki királyi a királyi családban
Ahogyan V. Harald király is egy polgári származású lányba szeretett bele, úgy fia, Haakon herceg sem egy előkelő család leszármazottját vezette az oltár elé. Mette-Maritot vette feleségül, aki korábban felszolgálóként dolgozott. A királyi párnak két közös gyermeke van: Ingrid Alexandra hercegnő és Sverre Magnus herceg. Érdekesség, hogy az öröklési törvény megváltoztatása miatt Haakon után már nem az elsőszülött fiú, hanem az elsőszülött gyermek - Ingrid Alexandra - örökli majd a trónt.

V. Harald király és Szonja királyné másik gyermeke, Márta Lujza polgári életet él, ezoterikus iskolát nyitott, és 2017 óta Los Angelesben élő spirituális vezető, Durek Verrett oldalán találta meg a boldogságot.

V. Harald királynak van véleménye, és nem fél megosztani másokkal
Bár az európai uralkodók ma már ceremoniális funkciókat töltenek be (az Egyesült Királyság királynője híresen nem hajlandó beszélni a politikáról, és ezt az egész királyi család követi), Harald király nem habozik, ha véleményét kell kifejeznie: sokszor kiállt a különböző kisebbségek jogai mellett, valamint a rasszizmus és a vallási intolerancia ellen. 2016-ban tartott elhíresült beszédében elmondta, hogy a modern Norvégiában mindenkinek helye van, függetlenül származásától, vallási meggyőződésétől, nemi irányultságától, sőt, zenei ízlésétől. Szerinte ugyanúgy lehet norvég az, aki bevándorolt a világ másik részéről, ahogy az ő nagyszülei tették ezt 110 évvel ezelőtt Dániából ill. Angliából.