Forgatási helyszínek a világ körül

2020. 06. 30. (kedd) 14.45

Kedvenc filmjeink és sorozataink kulisszái mögé vetünk egy rövid pillantást és megnézzük, hogy pontosan melyik országban és régióban vették fel ezeket az ismert jeleneteket.

Harry Potter – Egyesült Királyság
A J. K. Rowling világhírű fantasy könyvsorozatából készült filmsorozat igazán misztikus környezetben játszódik, nem máshol, mint Anglia fenséges vidékein. Számos jelenetet Londonban vettek fel, például a Gringotts az Ausztrál Házban, az Abszol út a Borough Market-nél játszódik, de ne felejtsük el a Millenium Bridge híres jelenetét sem. A Roxfort belső képei a Durhami székesegyházban és az oxfordi Christ Church-ben játszódnak, de egyes helyszínek ismerősek lehetnek a wiltshire-i Lacock Abbey-ból, vagy az oxfordi New College-ből.

Mamma Mia! – görög szigetek
A Mamma Mia! minden idők egyik legismertebb musical filmje, amelyben a svéd származású ABBA együttes örökzöld slágerei szólalnak meg. A csodás környezethez pedig nagyrészt igazi forgatási helyszíneket választottak, amelyek nem máshol játszódnak, mint a Szkopelosz és Szkiathosz görög szigeteken. Mind a két sziget az Égei-tenger nyugati felében található. Szkopelosz különlegessége, hogy az Égei-tenger legzöldebb szigetének tartják, mivel rendkívül gazdag a növényvilága: fenyőerdők és tölgyesek, gyümölcsösök és olívaligetek tarkítják az amúgy is egyedülálló tájat.

Málta – Popeye falu
1980-ban Robin Williams főszereplésével jelent meg a Popeye című film, amelyhez a Málta északnyugati részén található Melliehában hoztak létre egy díszletfalut, amit a mai napig megnézhetünk, amennyiben a környéken járunk. Ez egyben Málta egyik leghíresebb látnivalója, ahol egy vidámparkban is szórakozhatunk. A falu kunyhóit kanadai és holland faanyagból építették és számos családi program várja itt a látogatókat.

Gyűrűk ura – Új-Zéland
Egy szintén fantasy könyvsorozatból lett film, amely lélegzetelállító helyszíneket vonultat fel. Több, mint 150 helyszínen forgatták ezt a monumentális filmet Új-Zélandon rendkívüli környezetben. A felvételek olyan elszigetelt helyeken is készültek, amelyek csak helikopterrel voltak megközelíthetők. Völgyzugoly például a Kaitoke Regional Parkban, míg Hobbitfalva a Waikato megyében található Matamatában játszódik.

Trónok harca – Málta, Horvátország
Az elmúlt évek egyik legsikeresebb sorozata, amely nézők milliót tartotta fogva a tv képernyő előtt számtalan forgatási helyszínnel is büszkélkedhet. Írország, Horvátország, Málta, Marokkó, Spanyolország, Izland, Skócia, Kanada és az Egyesült Államok is hozzájárult a sorozat jeleneteihez. Horvátország egyik legszebb városa, Dubrovnik a színtere például Királyvárnak, míg a dorne-i Napvárban a sevillai Alkazár belső udvara fedezhető fel. És ki gondolta volna, hogy a fagyos, falon túli világot a páratlan Izlandon forgatták?

Napsütötte Toszkána - Olaszország
Ki ne lenne szerelmes az igazi, változatos és gyönyörű Toszkánába? Ez a film egy igazi kincs, ha egy kicsit közelebb szeretnénk érezni magunkat az igazi toszkán életérzéshez. A forgatás egy eredeti toszkán villában folyt, a Villa Laurában, amit direkt a film miatt nem újítottak fel, csak 2006-ot követően. Ma már a villa új pompában ragyog, de sosem feledjük a filmbéli jelenetekben a bájos, felújításra szoruló épületet.

Ízek, imák, szerelmek – Olaszország, India, Bali
Végül, de nem utolsó sorban egy olyan film, amelyet három különleges országban forgattak. A film eleje Rómában játszódik, ahol az ízek fejezetet mutatják be, majd következik India, a lelki megtisztulás helye, végül Bali, ahol a szerelem rátalál a főszereplőre.