Hang Son Doong, az óriás barlang

2019. 05. 23. (csütörtök) 15.13

Három brit búvár ereszkedett le a vietnámi Hang Son Doong barlangba, a világ legnagyobb barlangjába. Az expedíció során megállapították, hogy a vietnámi formáció még a vártnál is hatalmasabb, ugyanis felfedeztek egy víz alatti alagutat, amely egy másik nagy barlanghoz, a Hang Thunghoz kapcsolódik. A jelenlegi hivatalos adatok szerint a barlang 38,5 millió köbméteres, azonban, ha igazolják, hogy a rendszerhez tartozik a Hang Thung is, további 1,6 millió köbméterrel nőhet a térfogata.

„Ez olyan, mintha valaki találna egy darabot a Mount Everest tetején, ami még 1000 méterrel növelné azt” – nyilatkozta Howard Limbert, a híres barlangász.  

A szakértők már korábban sejtették, hogy a két rendszer összekapcsolódik, eddig azonban senki sem tudott áthaladni a víz alatti üregeken. A merülésben azok a búvárok vettek részt, akik a Tham Luang-barlangban rekedt thai gyermekeket mentették ki 2018-ban. A csapat jövő áprilisban vissza szeretne térni a barlanghoz, hogy újabb merülést végezzen, ekkor ugyanis a barlang vizének szintje jóval alacsonyabb.

A Hang Son Doong Közép-Vietnámban, a Phong Nha Ke Bang Nemzeti Park szívében található. 1990-ben véletlenül fedezték fel, de 2009-ig senki sem járt a barlangban. 2010-ben brit kutatók tárták fel, és a világ legnagyobb barlangjának nyilvánították. A rendszert 2013-ban nyitották meg a látogatók előtt.

A barlang közel 3 millió éven át elzártan fejlődött, így kivételes élővilág alakult ki a rendszerben. Különlegessége, hogy saját folyója és dzsungele van, és néhol még vékony felhők is kialakulnak benne. A barlang méretei óriásiak, egy negyven emeletes felhőkarcoló is elférne benne. Továbbá, itt találhatóak a világ legnagyobb álló cseppkövei, egyes formációk a 80 méteres magasságot is elérik.

Forrás: National Geographic és Érdekes Világ

 

 

Ünnepelje az új évet a varázslatos Vietnámban és fedezze fel az ország csodáit!