Így tehet a környezetért utazás közben

2018. 10. 30. (kedd) 10.00

 

A műanyagszennyezés napjaink egyik legaktuálisabb problémája, de használatuk csökkentését gyakran elfelejtjük nyaraláskor, amikor az egyszer használatos műanyagok kényelme különösen csábító lehet.Az újratölthető vizesüveg és a vászontáska egy fenntarthatóbb irányba mutat, de számos más módja is van annak, hogy műanyag felhasználásunkra utazásunk során is odafigyeljünk. Az alábbiakban könnyen betartható, egyszerű praktikákat gyűjtöttünk össze.Repüljünk tudatosan
A biztonsági ellenőrzés során ne dobjuk ki üvegünket, hanem öntsük ki a benne lévő folyadékot, majd az ellenőrzés után töltsük újra friss csapvízzel. A repülőgépen a személyzetet megkérhetjük, hogy műanyag pohár helyett az üvegünket töltse meg, vagy ha elfelejtettük a saját palackunkat, ugyanazt a csészét tartsuk meg repülés közben.
Nem csak környezetre káros a repülés, de ezen felül sok légitársaság szükségtelen műanyagot használ a nyújtott szolgáltatások során. Légitársaság választása előtt utána nézhetünk a műanyag használatát korlátozó légitársaságoknak, például az Alaska Airlines az első amerikai légitársaság, aki lemondott a műanyag szívószálakról, vagy a Qantas, amely jelenleg műanyag nélküli fejhallgatókat és pizsamákat kínál. A Ryanair ígéretet tett arra, hogy 2023-ra minden repülőjükről és az összes irodájukból ki fogják vonni a nem újrahasznosítható műanyagot.

Válasszunk környezetbarát szálláslehetőséget
Szállodaválasztást illetően is körültekintően járhatunk el. Sok szálloda már rendelkezik zöldszálloda minősítéssel és komolyan felvállalt környezettudatos koncepcióval. Ezekre általánosan jellemző, hogy helyi újrahasznosított alapanyagokból épülnek fel, és energiatakarékos technológiát alkalmaznak, valamint biokertjeikből származó gyümölcsöket és zöldségeket használnak fel. Az egyszer használatos samponpalackok helyett egyre több szálloda kínálja a termékeket újrafelhasználható adagolókban - öt Marriott márka és négy InterContinental Hotel Group márka például megfogadta, hogy a mini piperecikkeket falra szerelt adagolókkal helyettesíti.

Fektessünk be egy víztisztító berendezésbe
A tiszta ivóvíz hiánya már nem kifogás arra, hogy műanyag palackokat használjunk. A piacon a vízszűrő palackok széles palettáját találhatjuk meg. Például a Grayl speciális kulacsa kb. 300 alkalommal tudja biztosítani a tökéletes szűrést és kevesebb, mint fél perces energia befektetéssel bármilyen vízből ivóvizet „varázsol”.

Csomagoljunk műanyagmentes utazási kiegészítőket
A műanyag fogkefék tökéletes alternatívája a biológiailag lebomló bambusz fogkefe. Ha szeret a piacokon enni, és szívesen kipróbálja az ínycsiklandozó utcai falatokat, érdemes befektetni egy újrafelhasználható evőeszköz- és étkészletbe is.

Vásárolunk helyi, környezetbarát termékeket
Sokkal élvezetesebb egy helyi piac terméke, amellyel még a termelőket is támogathatjuk. Továbbá, ha a helyi termelőket és élelmiszereket részesítjük előnyben a külföldiekkel szemben, kisebb a valószínűsége annak, hogy túl lesznek csomagolva, már ha egyáltalán be vannak csomagolva.

Csatlakozzunk egy helyi takarításhoz
Az úgynevezett „clean up” eseményeknek Facebook-on is utána nézhetünk, és csatlakozhatunk egy közösségi strandtakarításhoz, szemétszedéshez, amely talán a legjobb módja, hogy viszonozzuk a helyi közösségek vendégszeretetét. A helyi búvárközpontok rendszeresen helyszíni takarítást szerveznek Indonéziában a Gili-szigeteken, és mindig van takarításra lehetőség a legnépszerűbb ausztrál tengerparti célállomásokon, például Sydney-ben vagy a Byron-öbölben.

Forrás: Lonely Planet