Izland hamarosan újra fogad turistákat!

2020. 05. 13. (szerda) 14.23

Bajomi-Lázár Dávid vagyok, Izlandon élő magyar idegenvezető.
Mi a helyzet most Izlandon?

  • Az eddigi koronavírusos betegek közel 99%-a már meggyógyult.
  • Az elmúlt kilenc napban összesen két új beteget regisztráltak.
  • Maszkot senki sem hord, soha nem is volt kötelező.
  • Az utcákon pont annyian vannak, mint bármikor máskor - csak a turisták hiányoznak.
  • Az iskolák, boltok, éttermek szinte mind nyitva vannak. A szórakozóhelyek vannak még egyelőre zárva.

Izland két szomszédja már régóta koronavírus-mentes: Grönlandon április 8., a Feröer-szigeteken május 8. óta nincsen koronavírusos beteg. A három ország (Izland, Grönland, Feröer) között már most korlátozások nélkül lehet utazni.

Izland legkésőbb 2020. június 15-től fogad újra turistákat. A karanténmentes belépés feltétele (turisták és hazatérő izlandiak számára egyaránt) az izlandi repülőtéren érkezéskor elvégzett negatív koronavírus teszt lesz (vagy otthonról hozott friss igazolás). Kérik továbbá a hatóságok az érkezőket, hogy töltsenek le az okostelefonjukra egy helykövető applikációt (amit az izlandiak harmada is önkéntesen letöltött). Ez az applikáció nem ellenőrzésre szolgál, hanem automatikus figyelmeztetést küld, ha kapcsolatba kerülünk egy vírusos személlyel.

Izlandi csoportjaink várakozásaink szerint június közepétől a tervek szerint indulnak, a szabályok pontos betartásával. A legtöbb csoportunk kiscsoportos lesz; a buszon folyamatos kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk; a busz utasterét naponta tisztítjuk fertőtlenítőszerrel. A szállodák és éttermek szintén maximális figyelmet fordítanak az Izlandon egyébként is általánosan megszokott magas szintű higiéniai szabályok betartására.

Várjuk Önöket Izlandon!

    

 Izlandi csoportos utazásainkról az alábbi linkeken tájékozódhat: