Látogatható vagy sem?


A mai modern időkben, amikor mindenhová gyorsan eljuthatunk és a világ a lábunk előtt hever, szinte hihetetlen, hogy vannak olyan helyszínek, amelyek nem látogathatók. Szokatlan ugyan, de léteznek a Földön olyan misztikus vagy egyenesen veszélyes pontok, ahová legálisan nem léphetünk be. Ha esetleg tudósok vagy katonák vagyunk, még lehet rá esélyünk.
Nézzük meg a legérdekesebbeket!

1. Lascaux barlangok, Franciaország

Lascaux tulajdonképpen egy barlangrendszer a délnyugat-franciaországi Montignac közelében, mely a falakat és a mennyezetet borító őskori barlangfestményekről híres. A közel 20.000 éves műalkotási egység 1979 óta az UNESCO világörökségi védelme alatt áll. A tudósok és régészek azonban úgy ítélték meg, hogy a látogatók hada gyors romlásnak indítaná a kivételes örökséget, ezért 1963 óta nem látogatható.

2. Ilha da Queimada Grande, Brazília

A Kígyók szigeteként is elhíresült Ilha da Queimada Grande, a brazil partok közelében fekszik. A csupán 43 hektárnyi kis földdarab az egyetlen természetes élőhelye a veszélyeztetett és különösen mérgező arany lándzsakígyónak. A kígyó ugyan alapvetően madarakkal táplálkozik, de az emberek biztonsága és a faj fennmaradása érdekében kizárólag a brazil haditengerészet és bizonyos kutatók léphetnek a szigetre.

3. Nemzetközi Magbunker, Spitzbergák, Norvégia

Az észak-norvégiai Spitzbergák szigetvilágában található a világ legnagyobb, őrzött magtára. A földgolyó minden országából jelenleg 1.165.041 féle növény magját őrzik, és még több millió számára tartanak fent helyet, egy világméretű krízis esetére. Látogatni nem lehet, de idegenvezetett program keretében egész közel mehetünk az építmény bejáratához.

4. 51-es körzet, USA

Dél-Nevada állam sivatagos vidékén található a híres-hírhedt 51-es körzet, melyet sok misztikum mellett összeesküvés-elméletek is öveznek. Az amerikai hadsereg bázisán fegyvereket és légi járműveket tesztelnek, de sokan úgy vélik, hogy földönkívüli lényekről tartanak vissza titkos információkat. Az 51-es körzet a civilek elől elzárt és 24 órában megfigyelt, szigorúan őrzött objektum.

5. Észak-Szentinel-sziget, India

A Bengáli-öbölben fekvő Észak-Szentinel-sziget a világ egyik legveszélyesebbnek titulált területe. A szigetet 50.000 éve lakó bennszülött népcsoport ugyanis gyakran erőszakkal védi a földjét. Rendszeres támadások érik a szigetet megközelítő hajókat és csónakokat, ezzel több ember halálát is okozták már: 2006-ban pl. két halász, 2018-ban pedig egy amerikai misszionárius vált a törzs áldozatává. A területet az indiai haditengerészet őrzi, és senki nem mehet 5 tengeri mérföldnél (kb.9 km) közelebb.

6. Albatrosz-sziget, Ausztrália

Az Albatrosz-sziget egy természetvédelmi terület, mely Tasmánia és az ausztrál nagysziget között, a Bass-szorosban található, és az egyik legnagyobb röpképes madárfajnak, az albatrosznak a költőhelye. Tudósok szerint a faji populáció mintegy 40 %-a, közel 5.000 pár fészkel a szigeten. Az albatroszok és a sziget többi lakója – pingvinek, hering sirályok, ausztrál fókák – védelmében, nem látogatható a terület.


forrás: traveller365.com

 

 

 

 

 

 2023. 01. 19. (csütörtök) 09.00