Loch Ness-i szörny nyomában

2019. 11. 13. (szerda) 12.15

A Loch Nessnél már a 6. században is beszámoltak szörnyészlelésről, a Nessie néven ismert lény története viszont igazán az 1930-as években vált ismertté. Neil Gemmell, az Otagói Egyetem munkatársa és a csapat vezetője bejelentette az egy éves kutatás eredményeit. Az új-zélandi kutatók a tó vizéből kivont DNS-mintákat elemezve igyekeztek felmérni, hogy milyen fajok fordulnak elő a tóban. 250 mintát vettek, ebből 15 halfajt és 3000 baktériumtípust azonosítottak. A vizsgálatot követően kizárták, hogy bármilyen igazán nagy testű állat élne a Loch Nessben. Szakértők egy csoportja szerint a Loch Ness-i állítólagos szörnyészlelések hátterében valójában hatalmas angolnák állhatnak.

"Nagyon sok angolna-DNS található Loch Ness-ben" – jelentette be Neil Gemmel a sajtótájékoztatón a Loch Ness Központban.

Azt is megállapították, hogy az utóbbi időkben népszerű magyarázattal ellentétben egy grönlandi cápa sem úszhatott fel a tóba, illetve óriásharcsa és tokhal nyomára sem bukkantak. Ugyanakkor lehetséges, hogy a szörnynek hitt élőlények valójában gigantikus angolnák, ugyanis a halak bizonyos esetekben akár 1,5 méteresre is megnőhetnek.

Ennek ellenére továbbra is lehet remény a Nessie hívõk számára. Gemmell így nyilatkozott: "A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka. Lehet, hogy egy szörnyeteg is Loch Nessben él. Nem találtuk meg”.

Csoportos utazásunk során a Loch Ness partján a romantikus Urquhart várrom mellől figyelhetjük, hogy előbújik-e a szörny!