Megszűnhet az idő egy norvég szigeten

2019. 06. 25. (kedd) 13.31

A Nyár-szigetének is nevezett Sommarøy szigetén május 18. és július 26. között egyszer sem nyugszik le a nap, így a helyiek nem látják az értelmét az idő mérésének. Petícióban kérték az oslói parlamenttől az "idő eltörlését", azzal indokolva, hogy az éjféli nap fölöslegessé teszi náluk az óra használatot. Remélik, hogy megszabadulhatnak az óra szabta határoktól, és a világ első időmentes zónája lehetnek. 

„A stressz és a depresszió komoly népegészségügyi probléma a világ minden táján, amely sok esetben összekapcsolható az idő csapdájával. Időmentes zóna szeretnénk lenni, ahol mindenki saját igényei alapján élhet. Célunk, hogy teljes rugalmasságot kaphassunk, ha Sommarøy polgára füvet akar nyírni hajnali 3-kor, akkor azt megtehesse. Folyamatosan napfény van, és ennek alapján is cselekszünk: az éjszaka közepén focizhatunk, füvet nyírhatunk, úszhatunk, vagy akár kerítést festhetünk” – nyilatkozta Kjell Ove Hveding, a sziget egyik lakosa, aki a petíciót kezdeményezte. A lakosok még hozzátették: „A szigeten az éjféli nap minden percét élvezhetjük, egy kávé a barátokkal a strandon hajnali kettő órakor teljesen megszokott tevékenység.”

Sommarøy szigetét a Bono Utazási Központ utasai is meglátogatják nyáron! Ha Ön is elutazna Skandinávia legizgalmasabb vidékeire, ajánljuk figyelmébe norvégiai utazásainkat