Merülés kardszárnyú delfinekkel

2020. 05. 19. (kedd) 13.22

Messze az északi sarkkör felett, a Norvégiához tartozó Lofoten-szigetek partmenti vizeinél minden év telén összegyűlnek a tengerek csúcsragadozói, a kardszárnyú delfinek. A gyilkos bálnának vagy orkának is nevezett tengeri emlősök az itt telelő heringrajokat követve érkeznek ide, melyek étrendjük jelentős részét alkotják. Maga a vadászat csapatban zajlik és komoly együttműködést igényel a portyázó delfinek részéről: amikor észrevesznek egy halrajt, összehangoltan terelik a felszín felé a gömb alakba összezáró heringeket gyakran 300 méter mélységből, hogy aztán a felszín közelében végezzenek áldozataikkal.

A különleges természeti látványosság minden évben kalandvágyó turisták sokaságát vonzza a helyszínre, akik motoros gumicsónakokkal behajózva egészen közelről lehetnek tanúi az elképesztő eseménynek. Mondani sem kell, hogy már csónakról is életre szóló látvány megcsodálni a közelben felcsapó 6-8 méteres, akár 5 tonnás állatokat- ráadásul vadászat közben- de az igazi csúcs az, amikor thermoruhába beöltözve belevetjük magukat az 5 Celsius-fokos tengervízbe és a víz alatt is nyomon követjük a heringvadászatot. Természetesen a túraszervezők gondoskodnak a búvárok biztonságáról és a szükséges snorkeling-felszerelésről egyaránt.

Az orkalesre érkező látogatók központja a Lofoten északi részén található Andenes városka, innen futnak ki naponta többször is a túraszervezők motoros gumicsónakjai és hajói. A környezet már az orkák nélkül is lenyűgöző: kietlen, jég formálta hegygerincek, a fjordok közötti meredek sziklafalak és a trópusokat idéző homokos tengerpartok már önmagukban is megérnek egy kirándulást errefelé, nem véletlen, hogy a Lofoten szigetek egyike a világ legkülönlegesebb turistahelyszíneinek.

  

 

 

Forrás: Scuba Diver Life

Irodánk Lofoten-szigeteki és egyéb norvégiai utazási ajánlatait itt találja.