Mikor utazzunk Írországba?

2021. 03. 01. (hétfő) 09.00

A hírhedten bizonytalan időjárás miatt nehéz lehet eldönteni, mikor utazzunk Írországba. Jó hír azonban, hogy bármikor is támad kedvünk idelátogatni, valami mindig vonzóvá teszi ezt a hihetetlenül gazdag kultúrájú országot.

Június-szeptember – a főszezon.
A legjobb időszak a kinti programok szervezéséhez, kirándulásra, a fantasztikusan egyedülálló, vadregényes tájak felfedezésére.
A napsütés sosem garantált a „Smaragd szigeten”, de kétségtelenül a hosszú nyári napokon lehet a legtöbb szerencsénk az időjárással. Júniusban, a nyári napforduló környékén napi 17 órán át van világos, ami kitűnő alapot nyújt a gyönyörű vidék felfedezésére kocsival vagy gyalogtúrák keretében.
Augusztusban azonban, amikor a legtöbb turista érkezik és az írek is szabadságra mennek, a szállás árak is jóval az átlag fölé kúsznak. A kiemelt látnivalók – Dublin, a Kerry gyűrű, a déli és nyugati partvidék – környékét ilyenkor keresik fel a legtöbben.

Húsvéttól májusig, illetve szeptember közepétől októberig – a középszezon. 
A legideálisabb időszak lehet az írországi utazáshoz. Nincs tömeg és az árak valamivel mérsékeltebbek. Meglepően szép lehet az idő májusban és gyakran kellemes a szeptemberi vénasszonyok nyara is. A kiváló fényviszonyok és a kevésbé zsúfolt látványosságok, természeti szépségek ideális körülményeket biztosítanak a fotózás szerelmeseinek.

Novembertő húsvétig – a holtszezon.
Az alacsony költségvetéssel rendelkezők ideális utazási időszaka. A szállások viszonylag olcsón foglalhatók és a holtszezon ellenére a kulturális élet nem áll meg, a pubokban kellemes téli estéket tölthetünk az írek társaságában – ha kedveljük az ír zenét és táncot, ezt most még inkább élvezhetjük. A városi nevezetességek, múzeumok nyitva vannak, és nem kell a turista áradattal felvenni a harcot, hogy bejussunk.  Számoljunk azonban azzal, hogy ebben az időszakban a vidéki látványosságok és a szállások egy része bezár. Télen ugyan rövidek a nappalok és gyakran hideg, nyirkos az idő, de nem kell extrém alacsony hőmérsékletekkel dacolni, így kifoghatunk kirándulásra alkalmas időt is.

Lássuk, mit tartogat számunkra Írország, hónapról hónapra!

Január: az év legcsendesebb hónapja, az ünnepek utáni pihenés időszaka. Hagyományosan január végén tartják a Temple Bar TradFest eseményt, amely egy több napos, az ír zenés hagyományokra épülő rendezvénysorozat Dublinban. 

Február: a beltéri programok ideális hónapja. Sok múzeum ekkor vezet be új kiállítást, nagyszerű időszak a nagyobb városok felkeresésére. Ekkor rendezik a dublini filmfesztivált is.

Március: a tavasz már a levegőben lóg és a nagyobb városok, települések az év legrangosabb fesztiváljára készülnek - a Szent Patrik napi rendezvényeket, felvonulásokat (március 17.) több helyen is megtartják, de kétségtelenül a dublini a legszínvonalasabb és leglátványosabb.

Április: egyre szebb az idő, a természet is lassan zöldbe borul és sok helyen fesztiválokkal ünneplik a tavasz érkezését. A legtöbb vidéki, illetve szezonálisan nyitva tartó látványosság ekkor, vagy húsvét környékén újra kinyit. Legfontosabb események közé tartoznak a különböző sport – lovas, krikett, rugby - rendezvények. 

Május: a hónap első hétfője munkaszüneti nap az országban (Bank holiday), ekkor az írek nagy része hosszú hétvégi utazást tervez, és kihasználják a májusi remek időjárás. Érdemes lehet elkerülni ekkor az utazást, mert a szállások jóval magasabb árakat kínálnak, és több látványosság zárva is lehet.

Június: a májusihoz hasonlóan, június elején is van munkaszüneti nap, ekkor is szívesen kerekednek fel az írek egy hosszú hétvégére, ráadásul az időjárás is ideális ehhez.
A nappalok ekkor a leghosszabbak, kinti programok szervezéséhez kifejezetten a legjobb időszak.

Július: nincs olyan júliusi hétvége, amikor ne rendeznének valahol fesztivált az országban. Egyik leglátogatottabb Galwayben a nemzetközi művészeti fesztivál. 

Augusztus: hagyományosan az írek szabadságolási időszaka. A helyiek megindulnak és a tengerparti települések, vidéki attrakciók nyüzsgő helyszínné változnak. Országszerte továbbra is fesztiválok, rendezvények sora várja a látogatókat. 

Szeptember: bár a nyárnak hivatalosan vége, szeptemberen még meglepően szép idő vár ránk Írországban, ráadásul a tömeg is megszűnik - ez egy igazán ideális hónap az utolsó napsugarak kiélvezésére. 

Október: az idő már jóval hűvösebb, a nappalok rövidebbek, egyre többen inkább a benti programokra szavaznak. Fesztiválokban, rendezvényekben ekkor sincs hiány, októberben tartják pl. Belfastban a művészeti fesztivált, Corkban a jazz fesztivált vagy Dublinban a színházi fesztivált.

November: meglehetősen csendes hónap, sokan már a decemberi ünnepekre hangolódnak. A pubok azonban továbbra is élnek, a helyiek is szívesen töltik itt az estéket családi, baráti körben.

December: a hónap meghatározó eseménye a karácsony, amely köré szerveződnek a családi programok, események. Az írek sok időt töltenek ilyenkor családi körben, különösen szívesen fogadják az ünnepekre hazalátogató, külföldön élő rokonokat. Több városban tartanak hagyományos karácsonyi vásárokat.  


forrás: lonelyplanet.com

Csoportos és egyéni írországi ajánlatainkat ezen a linken találja.