Mikor utazzunk Izlandra?

2019. 01. 09. (szerda) 14.59


Mikor utazzunk Izlandra?

Sokszor felteszik nekünk ezt a kérdést, amire nem is olyan egyszerű választ adni.
Először tisztáznunk kell magunkkal, mennyi időre szeretnénk utazni; egy nagy körutat szeretnénk-e tenni és ezáltal szinte minden nap költözni, vagy Reykjavíkból megnézni Délnyugat-Izland természeti csodáit, csoportosan vagy egyénileg.

 

A téli időszakban (november-március) a nappalok rövidek, ezzel érdemes számolnunk. Általában nincs hidegebb, mint Magyarországon a téli hónapokban, de a fővárostól távolabb fekvő utakat néha lezárják, így célszerűbb Reykjavíkból csillagtúrázni. Kinek ajánljuk ezt az időszakot? Akik sarki fényt szeretnének látni és szemet gyönyörködtető téli tájakat, valamint fürdeni a havas lávamező bazaltsziklái között megbújó idilli hévízfürdőben, a Kék Lagúnában.

Tavasszal (április-május) a nappalok már hosszúak, a nappali hőmérséklet már sokszor 5-10 fok között mozog, és a szálláshelyeken előszezoni turistaszámmal és árakkal számolhatunk. Kinek ajánljuk? Aki rövidebb időt (4-5 nap) töltene Izlandon, és főképp az Arany Körút és Dél-Izland látnivalóival ismerkedne meg elsősorban.

A nyár (június-szeptember) hosszú nappalokkal, általában 14-18 fokkal és számtalan lehetőséggel kecsegtet. A legtöbb út nyitva van, a látnivalókat busszal, autóval vagy a természetközelben túrázva is felkereshetjük, így ez az időszak kedvez a csoportos és az egyéni utazóknak is. Érdemes a hajótúrát és gleccsertúrát is kipróbálni, vagy lovagolni izlandi lovon. Számoljunk viszont azzal, hogy a repülőjegyért és a helybeli szolgáltatásokért ekkor kell a legtöbbet fizetnünk, és ha egy nagyobb tengerjáró hajó is érkezik Reykjavík kikötőjébe, a népszerű látnivalók környékén sok turistával találkozhatunk.

Ősszel (szeptember-október) a nappalok még kellően hosszúak, de az idő sokszor enyhébb, mint tavasszal. A szolgáltatások árai már mérséklődnek a nyári költségekhez képest, és az utak még mindig járhatóak. Szerencsés esetben sarki fényt is láthatunk, és az őszi izlandi táj látványának varázsa lenyűgöző.

Vagyis a válaszunk: bármikor és ne csak egyszer!

Kristálytiszta levegő, méltóságteljes hegyek, gleccserek, vízesések és gejzírek várják Izlandon! További információkért kattintson a linkkel ellátott utazásokra!