Nagy Zöld Fal - A világ új csodája

2019. 05. 15. (szerda) 12.53

A Nagy Zöld Fal egy afrikai kezdeményezés, melynek célja, hogy 8000 km hosszan, szárazságtűrő fákból kialakítsanak egy zöld „falat”. A fal köré gyümölcsfákat és zöldségeket is ültetnének. Az átlag 15 km-es szélességével a világ legnagyobb ember alkotta „építménye” lesz, és nyugatról keletre Dakartól (Szenegál fővárosa) Dzsibutiig (Dzsibuti fővárosa) terül el.

A Nagy Zöld Fal Afrika elsivatagosodott területén húzódna, a Száhel övezetben, amely a világ legnagyobb sivatagjának, a Szaharának a déli részén található. Egykor zöld, füves szavanna borította, az elhúzódó aszályok azonban gyökeresen megváltoztatták a térség klímáját. A Szahara évről évre hatalmas területet hódít el a Száhel-övezet lakóitól, akik kénytelenek elhagyni lakóhelyeiket és folyamatosan délebbre költözni. 

A Nagy Zöld Fal enyhítené a globális felmelegedés okozta csapásokat, ígéretes megoldásnak számít sok fenyegetésre, mely nemcsak az afrikai kontinensre nézve veszélyes, hanem a globális közösség egészére, nevezetesen az éghajlatváltozást, az aszályt, az éhínséget, konfliktusokat és a migrációt tekintve.

A kezdeményezés visszaállítaná az életet Afrika szárazság sújtotta övezetében, növelné a termőföldet, javítaná az élelmiszer ellátottságot, munkahelyeket és új otthonokat teremtene.

A zöld fal 15%-át már felépítették, Szenegálban 525 kilométer hosszú faültetvényt hoztak létre, 11 millió fát ültettek el. A 2016-os adatok szerint 4 millió hektárt vontak be így a mezőgazdaságba.

A projekt nem csak klímavédelmi szempontból egyedülálló, de elősegítheti a térségben a békét is. Megvalósításához hatalmas összefogás szükséges, olyan országok között, ahol eddig a szegénység és kilátástalanság miatt sok volt a konfliktus és háború dúlt. Jelenleg 20 afrikai ország vesz részt a faültetésben.

 

Forrás: greatgreenwall.org és sokszinuvidek.24.hu