Ókori romok teljes pompájukban

2018. 08. 02. (csütörtök) 16.30

Hogyan néztek ki az ókori romok teljes pompájukban? A digitális technológiai segítségével megtudhatjuk!

A digitális technológiának köszönhetően, a szakemberek már modellezni tudják, mit láthattak az uralkodók és császárok, amikor körbepillantottak díszes termeikben. Meglátogatni egy ókori romot és megtekinteni egy ősi civilizáció maradványait mindig különleges élmény, azonban sok esetben csak dísztelen köveket látunk az egykori drágakövekkel kirakott, gazdag aranyozással díszített épületek helyén. 

Az alábbi képeken megmutatunk 6 világhírű romot, hogyan nézhettek ki teljes pompájukban:


 

1. Római fürdő, Bath, Anglia
​Ez a fürdőház komplexum a fényűző római életstílus tökéletes példája. A 70-es évek körül épült fürdő az ókori római élet szerves részét képezte. Népszerű találkozóhelyszín volt, ahol a polgárok pletykázhattak és pihentek, a kialakult fürdőkultúra pedig megmutatta az egész világnak, hogy milyen kiválóak – és tiszták - a rómaiak. Bár napjainkban a fürdő nyitott tetejű, eredetileg egy 45 méter magas tető fedte le.

 

 

2. Parthenon, Athén, Görögország
Az Akropolisz tetején álló Parthenont Kr.e. 5. század közepén építették meg, hogy helyet adjon Pallasz Athéné monumentális aranyszobrának. Mindannyian ismerjük az ikonikus templom külsejét, de mi a helyzet a belsejével? A gigantikus szobor több mint 12 méter magas volt, faragott elefántcsontból és 1,140 kilogram aranyból készült. Az előtte álló kis medence vize biztosította a megfelelő páratartalmat, hogy az elefántcsont megőrizze szépségét. 

 


3. Domus Area, Róma, Olaszország
Kr. u. 65 – 68-ig uralkodó, hírhedt Néró római császár egykori palotája az uralkodó vad partijainak és bankettjeinek helyszínéül szolgált. A nagy, nyolcszögletű szobának beton kupolája volt, valószínűleg üveg-mozaikokkal díszítve.4. Masada, Izrael
A Heródes-kori erőd a Kr.e 31-37 között épült, az ország leglátványosabb régészeti lelőhelye, lenyűgöző kilátással a Holt-tengerre és a Júdeai-sivatagra. Heródes király elegáns, hangulatos lakóháza három fényűző teraszból állt. Az alsó teraszt kifejezetten a szórakoztatásra és a kikapcsolódásra tervezték. Oszlopok vették körül, melyek falai gyönyörű, sokszínű geometriai freskókkal voltak díszítve.
Izrael - csoportos körutazás a Szentföldön


5. Constantinus és Maxentius bazilikája, Róma, Olaszország
Maxentius császár kezdte el építtetni, nevét pedig az építést befejező Constantinus császár után kapta. Egykor az épület a leghatalmasabb volt a Forumon, a látványos korinthoszi oszlopok, a többrétegű márványpadló és az aranyozott bronz csempe falai az ókori Róma egyik legimpozánsabb épületét képezték. A díszes részletek idővel eltűntek, de a három óriási kazettás dongaboltozata ma is feltűnő.6. Angkor Wat, Siem Reap, Kambodzsa
A templomegyüttes Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma, építése becslések szerint körülbelül 30 évet vett igénybe. A távolból Angkor Wat egy óriási kőtömegnek tűnik, a bejárat után azonban a látogatók egy sor lépcsővel összekapcsolt tornyok, tornácok és udvarok sorát találják különböző szinteken.
Indokína gyöngyszemei szilveszterkor - Vietnam és Kambodzsa - 2018.12.26.-2019. 01.07.


Forrás: b1foto.blog.hu és myvouchercodes.co.uk