Új, környezetbarát hajójárat a Riviérán

2021. 06. 07. (hétfő) 09.00

2021 augusztusában vezetik be a Nizza és Monaco között üzemelő tengeri ingajáratot, amelytől a hatóságok a közúti közlekedés terheinek csökkentését és a hercegségbe való eljutás egyszerűbbé tételét várják.

Naponta többezer munkavállaló ingázik ugyanis Nizzából és a környező településekről Monacóba, óriási dugókat okozva a két régiót összekötő autópályán. A helyi hatóságok a környezetkímélést tűzték ki elsőszámú célként, amikor megálmodták a Nizzát és a Monacóval határos Cap d’Ail-t összekötő hibrid meghajtású tengeri ingajáratot. A szakértők bíznak abban, hogy az autósokat egyre inkább az alternatív közlekedési módok felé tudják terelni.

A tervek szerint napi 34 járatot indítanak csúcsidőn kívül egy, csúcsidőben félóránként. Az irányonként 15 km-es utat kedvező időjárás esetén kb. 35 perc alatt lehet megtenni és a szolgáltatás a városi tömegközlekedési bérlettel korlátlanul igénybe vehető. Nizzából a Port Lympia kikötőből indulnak a hajók, amely közvetlen összeköttetésben áll a 2-es villamossal.

A miniállam kormányzata 2030-ra minimum 20 %-kal szeretné csökkenteni közúti forgalmát, ezért ezek a hibrid – elektromos árammal és hidrogénnel hajtott – hajók kulcsfontosságú szerepet játszanak Monaco környezetbarát céljainak megvalósításában. A projekt becsült költsége nettó 5 millió euró, melyet részben a Monacói Nagyhercegség finanszíroz.

Nizzát és Monacót érintő csoportos utazásunk:
Őszi napsütés a Francia Riviérán - csoportos utazás az őszi szünetben 2021.10.23-26.

 

forrás: monaco-tribune.com