Úti cél |

Feröer szigetek (Dánia)


A Skócia és Izland között elterülő, az Atlanti-óceán északi részén fekvő, 48 ezer lakosú, mindössze 1400 négyzetkilométernyi, 18 szigetből álló kis szigetcsoport különleges élményt nyújt. Hol máshol láthatnánk ilyen sok, több száz méter magas sziklafalat? Hol máshol lehet ennyire megtapasztalni a tenger és az elemek erejét?

Bárhol is vagyunk a Feröer szigeteken, legfeljebb öt kilométerre lehetünk a tengertől, és mindenhol érezzük az örökké friss levegőt. Megkapó élmény felfedezni a főváros, Tórshavn középkori, fűvel benőtt tetejű házait; eljutni a tengeröblökben megbújó halászfalvakba, közelről látni az érintetlen természetet. Ismerjék meg velünk ezt a különleges országot!


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Terület: 1 399 km² (Budapest területének kb. 2,7-szerese).

  Népesség: kb. 50 ezer (kb. Dunaújváros népességének megfelelő).

  Államforma: a Dán Királyság saját kormányzattal rendelkező, autonóm területe.

  Főváros: Tórshavn (népessége kb. 20 ezer, 2200 kilométerre Budapesttől).

  Országhívószám: +298.

  Pénznem: dán korona (DKK), váltópénze az øre (1 korona = 100 øre); 1 korona = kb. 41,6 forint (2017. szeptember).
  A nagyobb pénzváltókban lehet korlátozott mennyiségben dán koronát váltani. Kártyával szinte mindenhol lehet fizetni.
  A Feröer szigeteken a dán koronától eltérő, de azonos értékű bankjegyeket és érméket bocsátanak ki. Ezeket elutazás előtt érdemes dán bankjegyekre és érmékre visszaváltani (minden bankban ingyenesen nyújtott szolgáltatás).

  Hivatalos nyelvek: dán, feröeri.

  Beszélt nyelvek: feröeri, dán, angol (szinte mindenki beszéli).

   

  Árak: a Feröer szigeteken némileg magasabbak az árak mint Dániában. Még egy egyszerű étkezésnél is legalább 150 DKK költséggel kell számolnunk.

  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal.

  Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 2920 Charlottenlund, Koppenhága Strandvejen 170, Telefon: 00-45/39-63-16-88.

  Éghajlat: nedves, óceáni klíma. Télen melegebb van, mint Budapesten (az átlagos napi csúcshőmérséklet 5 fok), nyáron viszont csak 12-14 fok van - ezt azonban a tiszta levegő miatt melegebbnek érezzük. Csapadék bármikor előfordulhat.

  Időeltolódás: a téli és nyári időszámítás alatt is -1 óra (pl. amikor Budapesten dél van, Tórshavnban délelőtt 11 óra).

  Közbiztonság: a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

  Közlekedés: jobb oldali. Sebességhatárok: lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h. Autóval könnyen lehet közlekedni. A domborzati adottságok miatt sok az alagút. A települések közötti közlekedést buszokkal, kompokkal és helikopterrel bonyolítják le.

  Orvosi ellátás: A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a dán állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

  Szállások: Az ifjúsági szállások és a vendégházak tiszták, barátságosak, kellemesek. A szállodák színvonala megfelel a Skandináviában megszokottnak.

  Gasztronómia: a hagyományos alapanyagok közé tartozik a birkahús, a hal és a burgonya. A szárított, hosszú ideig érlelt birkahús, a skerpikjot a hagyományos feröer konyha részét képezi, melyet érdemes az országba látogatáskor megkóstolni.