Úti cél |

Grönland (Dánia)


A világ legnagyobb szigete, egyben egyike a világ legészakibb lakott helyeinek. Tudta, hogy Magyarországnál húszszor nagyobb, de kétszázszor kevesebb lakosa van? Itt végeláthatatlan jégmezőket, merész fjordokat, méltóságos jéghegyeket, érintetlen természetet, fókát, pézsmatulkot, rénszarvast, bálnát is láthatunk. Mesébe illően szép, életre szóló élményeket ígér ez az ország.

 


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Terület: 2 166 086 km² (Európa területének kicsivel több mint ötöde).

  Népesség: kb. 56 ezer (kb. Eger népességének megfelelő).

  Államforma: a Dán Királyság saját kormányzattal rendelkező, autonóm területe.

  Főváros: Nuuk / Godthåb (népessége kb. 18 ezer, 4500 kilométerre Budapesttől).

  Országhívószám: +299.

  Pénznem: dán korona (DKK), váltópénze az øre (1 korona = 100 øre); 1 korona = kb. 41,6 forint (2017. szeptember).
  A nagyobb pénzváltókban lehet korlátozott mennyiségben dán koronát váltani. Kártyával szinte mindenhol lehet fizetni.

  Hivatalos nyelv: grönlandi (kalaallisut).

  Beszélt nyelvek: grönlandi, dán, angol (sokan beszélik).

   

  Árak: Grönland a drága országok közé tartozik. A szupermarketek és az éttermek ára megfelel a dániai színvonalnak, a távolsági közlekedés azonban nagyon drága: a benzin olcsó, de alig vannak utak, a települések között ezért szinte mindig repülővel közlekedhetünk.

  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel.

  Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 2920 Charlottenlund, Koppenhága, Strandvejen 170., Telefon: 00-45/39-63-16-88.

  Éghajlat: Grönlandon a legtöbb település a nyugati part mentén van, és ezeknek kellemesebb a klímájuk, mint ahogy azt sokan gondolnák. Télen -7, nyáron +10 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet, ezt azonban a kivételesen tiszta levegő miatt jóval melegebbnek érezzük. Nyáron akár 20 fok is lehet. Érdemes rétegesen öltözni. A kirándulásokhoz célszerű vízálló ruhát magunkkal vinnünk. A tengeren általában hűvösebb van.

  Időeltolódás: a téli és nyári időszámítás alatt is -4 óra (pl. amikor Budapesten dél van, Grönlandon reggel 8 óra).

  Közbiztonság: a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

  Közlekedés: jobb oldali. A települések között csak repülővel vagy helikopterrel, hajóval, illetve télen kutyaszánnal lehet közlekedni. Utak csak a városokon belül vannak. A magas költségek miatt célszerű legfeljebb két grönlandi települést meglátogatni, és ezek környékét alaposan felfedezni. A városokon belül buszok és taxik is járnak.

  Orvosi ellátás: A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a dán állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

  Szállások: Az ifjúsági szállások és a tengerészotthonok tiszták, barátságosak, kellemesek. A szállodák színvonala megfelel a Skandináviában megszokottnak.