Úti cél |

Grönland (Dánia)


A világ legnagyobb szigete, egyben egyike a világ legészakibb lakott helyeinek. Tudta, hogy Magyarországnál húszszor nagyobb, de kétszázszor kevesebb lakosa van? Itt végeláthatatlan jégmezőket, merész fjordokat, méltóságos jéghegyeket, érintetlen természetet, fókát, pézsmatulkot, rénszarvast, bálnát is láthatunk. Mesébe illően szép, életre szóló élményeket ígér ez az ország.

 


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Grönlandra utazni?

  • A Dániához tartozó Grönland területének kb. 84%-át jég borítja, így gazdag programkínálat vár minket a jég birodalmában: hajókirándulás a jégfjordokba, bálnales a jéghegyek között, sétarepülés a jégfjordok között, látogatás a Russel-gleccserhez, kirándulás a Jégmező 660-as pontjára.
  • A 40 km hosszú Kangia fjord az északi félteke legnagyobb gleccserének biztosítja a tengeri kijáratot, és az UNESCO természeti világörökségének a része.
  • A világ leggyorsabban mozgó gleccsere a Sermeq Kujalleq, amelyben a jégtömeg naponta negyven métert tesz meg.
  • Színes városok: Nuuk, Illulissat, Kangerlussuaq, ahol megismerkedhetünk az eszkimók kultúrájával, szokásaival, gasztronómiájával.
  • Sajátos állatvilág: jegesmedve, sarki róka, farkas, lemming, pézsmatulok, a vizekben fókafélék, narvál és cetek élnek. Ha szerencsénk van, akkor saját szemünkkel is láthatjuk őket.
  • Gröndlandról is kiválóan megfigyelhető az északi fény, amelyben ősztől tavaszig gyönyörködhetünk.


  TOP 10 látnivaló Grönlandon (forrás: Tripadvisor):

  1. Hvalsey-templom
  2. Nuuk-székesegyház
  3. Thule légibázis/Pituffik repülőtér
  4. Cape Hope hegyfok
  5. Qornok, Nuuk
  6. Kap Dan templom
  7. Saviors Church
  8. Sermermiut
  9. Gröndlandi Egyetem
  10. Fredens Kirke


  UNESCO világörökségi helyszínek:

  • Kangia fjord

   

  Terület: 2 166 086 km² (Európa területének kicsivel több mint ötöde).
  Népesség: kb. 56 ezer (kb. Eger népességének megfelelő).
  Államforma: a Dán Királyság saját kormányzattal rendelkező, autonóm területe.
  Főváros: Nuuk / Godthåb (népessége kb. 18 ezer, 4500 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +299.
  Pénznem: dán korona (DKK), váltópénze az øre (1 korona = 100 øre); 1 korona = kb. 45 forint (2020. január). A nagyobb pénzváltókban lehet korlátozott mennyiségben dán koronát váltani. Kártyával szinte mindenhol lehet fizetni. Az aktuális árfolyam itt található.
  Hivatalos nyelv: grönlandi (kalaallisut).
  Beszélt nyelvek: grönlandi, dán, angol (sokan beszélik).


  Árak: Grönland a drága országok közé tartozik. A szupermarketek és az éttermek ára megfelel a dán színvonalnak. Egy főétel kedvező árú étteremben 100 DKK, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 355 DKK, egy szendvics 77 DKK, egy korsó helyi csapolt sört 42, egy üveg import sört 50, egy kapucsínót 27 , egy üveg vizet 12, egy üdítőt 14 DKK-ért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 13 DKK 1 liter tej, 18 DKK fél kg kenyér, 30 DKK 1 kg alma, 33 DKK 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 25 DKK, egy üveg sör 18 DKK, egy üveg bor 125 DKK. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 16 DKK, taxizni 20 DKK-ért tudunk kilóméterenként. A távolsági közlekedés azonban nagyon drága: a benzin olcsó, de alig vannak utak, a települések között ezért szinte mindig repülővel közlekedhetünk.
  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
  Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 2920 Charlottenlund, Koppenhága, Strandvejen 170., Telefon: 00-45/39-63-16-88.
  Éghajlat: Grönlandon a legtöbb település a nyugati part mentén van, és ezeknek kellemesebb a klímájuk, mint ahogy azt sokan gondolnák. Télen -7, nyáron +10 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet, ezt azonban a kivételesen tiszta levegő miatt jóval melegebbnek érezzük. Nyáron akár 20 fok is lehet. Érdemes rétegesen öltözni. A kirándulásokhoz célszerű vízálló ruhát magunkkal vinnünk. A tengeren általában hűvösebb van.
  Időeltolódás: a téli és nyári időszámítás alatt is -4 óra (pl. amikor Budapesten dél van, Grönlandon reggel 8 óra).
  Közbiztonság: a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
  Közlekedés: jobb oldali. A települések között csak repülővel vagy helikopterrel, hajóval, illetve télen kutyaszánnal lehet közlekedni. Utak csak a városokon belül vannak. A magas költségek miatt célszerű legfeljebb két grönlandi települést meglátogatni, és ezek környékét alaposan felfedezni. A városokon belül buszok és taxik is járnak.
  Orvosi ellátás: a magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a dán állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.
  Szállások: az ifjúsági szállások és a tengerészotthonok tiszták, barátságosak, kellemesek. A szállodák színvonala megfelel a Skandináviában megszokottnak.
  Gasztronómia: nemzeti ételük a suaasat, ami egy rizsből és hagymából készült leves, és ehhez külön tálalnak fókahúst.