Úti cél |

Izland


Nem túlzás: a világ egyik legszebb országa. Szikrázóan tiszta levegő, méltóságteljes hegyek, vízesések, gejzírek, bugyogó források, jégmezők, gleccserek, bálnák, fókák. Magyarországnyi terület, ahol Magyarországnál harmincszor kevesebben laknak. Az ember a végtelennek tűnő természetben az időnként mostoha idő ellenére is úgy érezheti: ez maga a szabadság. Hol van még egy hely, ahol tiszta időben akár 100 kilométerre is ilyen könnyen ellátni...?

Izland felejthetetlen élményeket nyújt mindenkinek. Utazzanak velünk, fedezzék fel ezt a gyönyörű országot!


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Izlandra látogatni?

  • Egyedülálló természeti látvány: vulkánok, gleccserek, lélegzetelállító vízesések, hőforrások és jégmezők teszik varázslatossá. 
  • A világ egyik legbiztonságosabb országa, a helyiek rendkívül barátságosak és segítőkészek. 
  • Csodálatos lehetőséget kínál a sarki fény megtekintésére.
  • A máshoz nem fogható természeti környezet a filmstúdiókat is megihlették, olyan híres filmek forgatási helyszíne volt, mint Star Wars, Thor, Trónok harca, Batman, James Bond filmek és Tomb Raider.
  • Izlandon található a föld egyik legszebb fekete homokos partszakasza.
  • A vulkánokkal borított sziget 140 tűzhányója közül nagyjából 26 jelenleg is aktív.
  • Láthatunk feltörő gejzíreket, a sziget leghíresebbje három-öt percenként is kitör.
  • A 62 méter magas Skógafoss vízesés tetejéig felsétálhatunk, vagy az ugyanilyen magas Seljalandsfoss mögé akár besétálva is nézelődhetünk.
  • Megfigyelhetjük a vadon élő bálnákat természetes élőhelyükön egy bálnales program során.
  • Izland gazdag forró geotermikus vizekben, így élvezhetjük a természetes meleg fürdőket.
  • Mártózzunk meg a világhírű Kék Lagúnában.
  • Találkozhatunk a főként barátságos természetükről híres, szabadon bóklászó izlandi lovakkal, valamint Izland ikonikus madaraival, a lundákkal.


  A legnépszerűbb látnivalók Izlandon: 

  1. Gullfoss vízesés
  2. Gejzír
  3. Þingvellir Nemzeti Park
  4. Jokulsarlon (Gleccserlagúna)
  5. Seljalandsfoss vízesés
  6. Skogafoss vízesés
  7. Reynisfjara fekete lávahomokos tengerpart
  8. Hallgrímskirkja evangélikus templom, Reykjavík
  9. Kék Lagúna
    

  UNESCO világörökségi listán szereplő izlandi értékek:

  •   Þingvellir Nemzeti Park (kulturális/2004)
  •   Surtsey (természeti/2008) (kulturális/2004)

  Terület: 102 775 km² (Magyarországnál 10 %-kal nagyobb). 
  Népesség: kb. 365 ezer (Magyarországénak kb. 3,7 %-a).
  Államforma: köztársaság.
  Főváros: Reykjavík (népessége kb. 131 ezer, elővárosokkal 233 ezer, 3100 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +354.
  Pénznem: izlandi korona (ISK). 1 korona = 2,3 forint (2020. október). Aktuális árfolyam itt található.
  Izlandi korona csak az országban váltható, ezért eurót vagy dollárt érdemes magunkkal vinni. Kártyával mindenhol lehet fizetni, még kisebb összegeket is. Eurót és dollárt turisták által látogatott helyeken van, hogy elfogadnak, ekkor a visszajárót koronában kapjuk.
  Hivatalos nyelv: izlandi. Angolul gyakorlatilag mindenki jól beszél.

  Árak: Izland a drága országok közé tartozik. A szupermarketekben a nyugat-európainál némileg magasabb árakkal találkozunk. Jellemző árak éttermekben: hot-dog 450 korona, nagy adag, jó minőségű sajtburger sültkrumplival 1500 korona, zöldségleves 1200 korona, izlandi bárányhúsleves 2000 korona, pizza 2100-2900 korona, éttermi főétel 2800-4800 korona, desszertek 1000-1500 korona. Éttermi italárak: kóla 300 korona, capuccino 550 korona, sör 1000 korona, pohár bor 1600 korona.

  Egy izlandi utazás során nem kell feltétlenül sok pénzt költeni. A nagyon csábító fürdők és uszodák olcsóbbak, mint Magyarországon. A természeti látványosságokhoz jellemzően nincsen belépőjegy; vidéken a parkolásért általában nem kell fizetni.

  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Izland nem tagja az EU-nak, de a schengeni egyezmény része.


  Vámszabályok: a következők vihetők be vámmentesen Izlandra: egy liter tömény és egy liter bor, vagy ezek helyett összesen 6 liter sör; 200 szál cigaretta. A pénz ki- és bevitelét nem korlátozzák. Tilos bevinni az ország területére nyers húskészítményt (ide tartozik a szalámi és kolbász is) és tejterméket. A reykjavíki repülőtéren előfordul a csomagok szúrópróbaszerű ellenőrzése.
   

  Diplomáciai képviselet: Izlandon nincs magyar nagykövetség. A norvégiai magyar konzulátus felel Izlandért (e-mail: consulate.osl@mfa.gov.hu, telefon: +47-22-54-76-40). A tiszteletbeli konzul Győrfi A. Krisztina (e-mail címe: h.consul.iceland@gmail.com, telefon: +354-868-0863).

  Útlevél vagy személyi igazolvány elvesztése esetén a reykjavíki rendőrségnél tudunk igazolást kérni (Hverfisgata 113, a Hlemmur gasztropiacnál), fel kell vennünk a kapcsolatot az oslói magyar konzulátussal, majd Finnország reykjavíki konzulátusa (Túngata 30,  e-mail: sanomat.REY@formin.fi, telefon +354-510-0100), segít az utazási igazolás kiállításában

  Éghajlat: Izlandon egész évben kiegyenlített óceáni klíma van. Télen általában egy-két fokkal hidegebb van, mint Magyarországon; a nagy hideg nem jellemző. A januári átlaghőmérséklet -1 fok. Nyáron az átlagos napi csúcshőmérséklet 16-17 fok, de mivel a levegő rendkívül tiszta, napsütés és szélcsend esetén ezt jóval melegebbnek érezzük. Csapadék bármikor előfordulhat.

  Télen a legrövidebb időszakban (karácsony előtt) mindössze napi négy és fél órán át van világos (teljes sötétség nincs), míg nyáron (május végétől augusztus elejéig) 24 órás világosság van. Budapesttel összehasonlítva Reykjavíkban a február végétől október végéig terjedő nyolc hónapos időszakban van többet, az október végétől február végéig tartó négy hónapos időszakban pedig kevesebbet világos.
   

  Mikor érdemes Izlandra utazni?  Izland egyike azon helyeknek, amelyeket egész évben látogathatunk. Télen (novembertől márciusig) jellemzően havas tájakat láthatunk, és ilyenkor csodálhatjuk meg legnagyobb eséllyel a sarki fényt. A téli időszak kiváló a fotózás szerelmeseinek, ugyanis ilyenkor a Nap nem emelkedik magasra a horizont fölé, ezért a beeső fény szöge mindig olyan, mintha napfelkeltében vagy napnyugtában fotóznánk. Az április és május a legjobb időszakok közé tartozik: sokáig van világos, nincsenek sokan, és kedvezőbbek az árak. Nyáron (júniustól augusztusig) az idő melegebb, augusztus elejéig 24 órás világosság van. Az utak, a vízesések, a különböző látnivalók könnyebben megközelíthetőek. Sok esetben bálnákat és lundákat is láthatunk. Ősszel (szeptemberben és októberben) a látnivalók még jól megközelíthetőek, ugyanakkor viszonylag kedvezőek az árak.

  Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt -2 óra, a téli időszámítás alatt -1 óra (pl. amikor Budapesten dél van, Izlandon délelőtt 10 vagy 11 óra).

  Közbiztonság: még a skandináv viszonyokhoz képest is kiemelkedően jó a közbiztonság. Mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
   

  Közlekedés: jobb oldali. Az 1-es főút végig aszfaltozott, jól lehet rajta haladni. A kétszámjegyű utak vékonyabbak, aszfaltozottak vagy murvásak. Lassabban, de kiszámíthatóan lehet rajtuk autózni, terepjáró nélkül is. Az F-fel jelölt felföldi utak csak nyáron vannak nyitva; használatuk terepjárót igényel. A kijelölt utakról letérni tilos. Benzinkút minden településen van. A sebességhatár lakott területen 50 km/h, ezen kívül 90 km/h; a rendőrség ellenőrzi a sebességet, és a bírságok nagyon magasak. Autópályák nincsenek. Ha nem megyünk felföldi utakra, tavasztól őszig nem szükséges terepjárót bérelni. Reykjavíkban is könnyen lehet autózni; a parkolásért csak a belvárosban kell fizetni. Javasoljuk autóbérlés esetén a teljes körű biztosítás megkötését és a biztosítási feltételek alapos átolvasását. Télen előfordulhat, hogy az utak az időjárás miatt járhatatlanok vagy le vannak zárva. Javasoljuk, hogy indulás előtt minden évszakban minden reggel nézzék meg az alábbi három honlapot (angolul): vedur.is, safetravel.is, road.is. Rossz időjárási- és útviszonyok, és különösen nagy szél esetén javasoljuk az utazás vagy az aznapi kirándulás elhalasztását. Október  31. és április 15. között javasoljuk, hogy csak szöges gumival rendelkező bérautót vegyenek át.

  Vannak távolsági buszok, ezek azonban ritkán járnak, és két személy esetén már drágábbak lehetnek, mint autót bérelni. Reykjavíkból Akureyribe, Egilsstadirba, Höfnbe, Ísafjördurba és a Vestmann-szigetre lehet repülni. Vasút nincs.

  Orvosi ellátás: A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint az izlandi állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.


  Szállások: A szállások egységesen jó színvonalúak. Az ifjúsági szállások barátságosak, kellemesek. Kérhetünk saját szobát vagy hálótermet (általában max. 4 ággyal). Bizonyos helyeken vannak saját zuhanyozóval rendelkező szobák. A vidéki ifjúsági szállások sok esetben családi házban vannak. A vendégházak általában közös zuhanyozós szobákat kínálnak családi házban, a saját fürdőszobás szobákhoz képest mérsékeltebb áron. A szállodák a skandináv stílusnak megfelelő, egyszerű, de kényelmes, tiszta hotelek.

  Gasztronómia: Az izlandiak gyakran esznek leveseket. Sokfajta zöldségleves van, és finomak a gombalevesek (angolul mushroom soup, izlandiul sveppasúpa). Igazi izlandi specialitás a bárányhúsleves (lamb soup, kjötsúpa), ami vidéken szinte mindenhol kapható, gyakran benzinkutaknál is. Néhány helyen kapható tejszínes homárleves (lobster soup, húmarsúpa). A leggyakoribb főétel a hal és a bárány. A halak közül a leggyakoribb a tőkehal (cod, þorskur), de gyakran van lazac (salmon, lax) és a különösen finom, Magyarországon nem ismert, pisztránghoz hasonló hal, melynek neve angolul arctic char, izlandiul bleikja. A bárány (angolul és izlandiul is lamb) az egész világon talán Izlandon a legfinomabb. A marhahús (beef, nautakjöt) kiváló. Sajtburger (cheesburger, ostborgari) mindenhol kapható, és szintén nagyon jó minőségű. A sertéshús (pork, svínakjöt) ritkább. A csirke (chicken, kjúkling) változó minőségű. A desszertek közül a skyr a legjellemzőbb: ez joghurtnak néz ki, de technikailag krémsajt, és sokféle ízesítéssel kapható. Az izlandiak sok hot-dogot (pylsa) és sok pizzát esznek.
   

  Hasznos kifejezések: 

  • Jó napot kívánok - gódan daginn (gódan dájinn)
  • Viszontlátásra - bless (blessz)
  • Köszönöm - takk (tahk)
  • Bocsánat - afsakið (áfszákif)
  • Igen - já (jáu)
  • Nem - nei (nej)
  • Elnézést kérek, nem értettem pontosan, hogy mit mondott, meg tudná ismételni? - ha? (ha?)

   

   

  Turista etikett: nem szokás Izlandon borravalót adni, a szolgáltatások tartalmazzák a szervíz díját is. Az uszodák és fürdők használata előtt minden esetben zuhanyozzunk le fürdőruha nélkül, szappannal, hajmosással - ezt nagyon szigorúan veszik.