Úti cél |

Kanada


A végtelen Észak: az óriási fenyvesek, az ősszel karneváli színekbe öltöző juharok, a türkizkék tavak, az ámulatba ejtő hómezők, valamint a jegesmedvék és jávorszarvasok birodalma. A városokban az izgalmas látnivalók mellett a rendkívül sokszínű kultúrájú, ám egyformán barátságos és híresen vendégszerető kanadaiakkal találkozhatunk. Fedezze fel velünk Kanadát!

 


Csoportos utak

Egyéni utakTerület: 9 984 670 km² (Oroszország után a világ 2. legnagyobb állama; Magyarország területének több mint 107-szerese).

Népesség: kb. 35,7 millió (Magyarországénak több mint három és félszerese).

Államforma: szövetségi alkotmányos monarchia; uralkodója a mindenkori brit uralkodó akit távollétében egy általa kinevezett kormányzó képvisel.

Főváros: Ottawa (népessége kb. 833 ezer).

Országhívószám: +1.

Pénznem: kanadai dollár (CAD), váltópénze a cent (1 dollár = 100 cent). 1 dollár = 227 forint (2015. május).
Kanadai dollárt a nagyobb pénzváltókban tudunk váltani. A kártyás fizetés is széles körben elterjedt.

Hivatalos nyelvek: angol és francia.

Beszélt nyelvek: angol, francia (Québec tartományban), a bevándorlók által beszélt számos további nyelv.

 

Árak: a nyugat-európai viszonyoknak megfelelő árakkal találkozhatunk. Az Egyesült Államok árainál némileg olcsóbb. Vegyük figyelembe, hogy az üzletekben feltüntetett árak nem tartalmazzák a forgalmi adót - ennek mértéke tartományonként eltérő.

Beutazási feltételek: az elutazás napjáig érvényes útlevéllel, illetve az interneten előzetesen kiváltott elektronikus beutazási engedéllyel (eTA). Az engedély díja 7 kanadai dollár, és a kiváltástól számított 5 évig, vagy az útlevél érvényességének lejártáig jogosít belépésre. Az engedélyt ezen a honlapon lehet kiváltani.

Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 175 Bloor St. East, Suite 1109, South Tower, Toronto, Ontario, M4W 3R8 és 302 Metcalfe Street, Ottawa, Ontario K2P 1S2.

Éghajlat: a hideg tél után már áprilistól gyorsan melegszik levegő hőmérséklete, nyáron pedig a nagyvárosokban már a 30 fok feletti hőmérséklet sem ritka. Szeptember és október is kifejezetten jó időszaknak számít, majd novembertől általában mindenhol téliesre fordul az idő. Az északi területeken (Nunavut, Északnyugati Területek, Yukon) a sarkvidékinek megfelelő időjárási viszonyok jellemzőek.

Időeltolódás: az ország területe hat időzónába esik. Saskatchewan kivételével mindenhol szokás a téli és nyári időszámítás használata, de az órákat Európától eltérő módon március második és november első vasárnapján állítják. Az ország lakosságának többségét tömörítő Toronto-Québec tengelyen a különbség -6 óra, British Columbiában -9 óra. (Pl. amikor Budapesten dél van, Torontóban reggel 6, Vancouverben éjjel 3 óra.).

Közbiztonság: nagyon jó. A szokásos elővigyázatosság mellett a nagyvárosokban fokozottan figyeljünk értékeinkre.

Közlekedés: jobb oldali. Az úthálózat fejlett és jó minőségű. A vasúthálózat fő tengelye Vancouvertől Halifaxig összeköti a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán partvidékét. A vonatok kényelmesek és pontosak, de a buszközlekedés ennél jelentősen olcsóbb. A nagyobb távolságokra érdemes repülni, számos légitársaság kínál kedvező árú járatokat a nagyobb városok között.

Orvosi ellátás: igen magas színvonalú, de drága. Javasolt mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni.

Szállások: a városokban a magas színvonalú szállodák széles választéka áll a vendégek rendelkezésére, vidéken pedig számos hangulatos panzió kínálja szolgáltatásait. Ezek színvonala némileg elmarad a városi szállodákétól.