Úti cél |

Skócia


Skócia, Nagy-Britanniának legkülöncebb tagja jellegzetes tájainak, népzenéjének és nemzeti italának (whiskey) köszönhetően egyetlen más országgal sem téveszthető össze.
Egy hely, ahol a táj minden pontja a múlt egy része: egy elhagyatott tanya a parton, egy mocsár, mely egykor csatatér volt, egy part, ahova egykor vikingek érkeztek hajóikkal, vagy egy barlang, ahol Bonnie Prince Charlie talált menedéket.
Edinburgh, a skót főváros az egyik legélhetőbb brit nagy nagyváros, de a várból körbenézve a panoráma mindenképpen a legszebb! A Skót Felföld a kietlen tájával és drámai hangulatával népszerű kirándulóhely, csakúgy mint Nyugat-Skócia varázslatos szigetvilága, ahol az ősi kelta nyelvet még mindig első nyelvként beszélik.


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Skóciába látogatni?

  • A Skót felföld lélegzetelállító szépsége, idilli falvak, romkastélyok, hegytetőn álló masszív várak, tündérekkel és koboldokkal teli kelta hitvilág, kék tavak és zöld völgyek teszik varázslatossá az országot. 
  • Skócia páratlan szépségére a filmstúdiók is felfigyeltek, forgatási helyszíne volt többek között a Harry Potternek, a James Bond filmeknek, és a Da Vinci kódnak is.
  • A Loch Ness-tó, amely a partján álló várával és a legendás lochness-i szörnyével vált híressé. 
  • Hatalmas várak, kastélyok lenyűgöznek minden idelátogatót. Leghíresebbek közülük: Eilean Donan-i vár, Glamis kastély, Culzean-kastély, edinburgh-i vár.
  • Skócia partjai mentén jelentős a sirályok és az aranyos lundák száma.
  • A jellegzetes skót duda hangjára perdülhetünk táncra.
  • Látogassunk meg egy whisky lepárlót és kóstoljuk végig a legjobb skót whiskyket. Legnépszerűbb márkák: Browmore, Johnnie Walker, The Famous Grouse, William Grant’s, Lagavulin, Glengoyne, Glenfarclas.
  • West Highland Railway, Skócia leghíresebb vasútvonala Glasgow és Fort William között halad gyönyörű tájakon keresztül.
  • Csodálatos hely túrázásra a Tündérmedencék Isle of Skye szigetén, ahol medencék és vízesések sorozatában gyönyörködhetünk.
  • Érdemes Skóciába utaznunk a téli ünnepek alkalmából is, a fővárosban hangulatos karácsonyi vásárt találunk illetve a skótok számára az év egyik legfontosabb ünnepe a Hogmanay, avagy az újévi ünnepség, amikor január elseje és másodika is munkaszüneti nap. December utolsó napján sokan kivonulnak Glasgow és Edinburgh főbb tereire, majd éjfélkor megszólal a skótduda szó az Edinburgh kastély tetejéről, melyet ágyúdörgés követ.
    

  A legnépszerűbb látnivalók Skóciában: (forrás: Tripadvisor):

  1. Arthur’s Seat, Edinbugh központjában álló domb, amely remek kirándulóhely 
  2. Edinburgh óvárosa  
  3. Edinbugh-i vár
  4. Kelvingrove Galéria és Múzeum, Glasgow
  5. Luskenytre tengerpart, Isle of Harris
  6. Glencoe-völgy lélegzetállító tája a skót felföldön
  7. Loch Ness tó a hírhedt mitikus szörnnyel
  8. Eilean Donan kis szigete, melyet egy középkori vár ural
  9. Melrose apátság
  10. Forth Bridge vasúti híd
    

  UNESCO világörökségi listán szereplő skót értékek:

  • Orkney-szigetének neolitikus építményei (kulturális/1999)
  • New Lanark ipari mintatelepülés (kulturális/2001)

   

  Terület: 78 772 km² (Magyarország területének kb. 84 %-a). 
  Népesség: kb. 5,4 millió (Magyarországénak kicsivel több mint fele).
  Államforma: Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága (alkotmányos monarchia) négy országának egyike. 
  Főváros: Edinburgh (népessége kb. 493 ezer, 1785 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +44.
  Pénznem: font sterling (GBP). 1 font = 100 penny, 1 GBP = 405 Forint (2021. január). Aktuális árfolyam itt található.
  A legtöbb magyarországi pénzváltóban válthatunk fontot. A kártyás fizetés is széles körben elterjedt.
  Hivatalos nyelv: angol.
  Beszélt nyelvek: angol, skót gael.

  Árak: a nyugat-európai színvonalnak megfelelő árak.
  Beutazási feltételek:  érvényes útlevéllel. Az Európai Unióból való brit kilépés, azaz a „Brexit” 2020. január 31-én megtörtént. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság a kilépési megállapodásban megegyeztek abban, hogy a várhatóan 2020. december 31-ig tartó „átmeneti időszakban” a jelenlegi szabályok maradnak érvényben (Konzuli Szolgálat). 2021-től, az átmeneti időszak lejárta után teljes körű határellenőrzést vezetnek be beutazáskor. Ez magában foglalja azt is, hogy 2021 októberétől kezdődően az uniós polgárok, így a magyarok is, csak útlevéllel utazhatnak a szigetország területére. 

  Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.

  Vámszabályok: az Európai Unión belül a magyar állampolgárok számára nincs rendszeres vámvizsgálat, saját használatra, nem kereskedelmi célból szeszesital bevihető vámmentesen az országba. A vámhatóság bizonyos mennyiség felett nagyobb valószínűséggel vizsgálja meg, hogy kereskedelmi behozatalról van-e szó.
  Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 35/B. Eaton Place London SW1X 8BY., Telefon: +44 20 7201 3440.
  Éghajlat: klímája mérsékelt óceáni, nagy csapadékmennyiséggel minden évszakban. Az átlaghőmérséklet 3 °C januárban és 18 °C júliusban.
  Praktikus tanácsok: Az időjárás nagyon szeszélyes, kiránduláskor mindig vízálló cipőt viseljünk, és tartsunk magunknál esőkabátot. Ellenben ne ijedjünk meg az esős időtől, hiszen éppen az időjárásnak köszönhetően óriási zöld tájakban gyönyörködhetünk. Ahogy a mondás tartja: „Ha nem tetszik a skót időjárás, várj öt percet!”  Tehát várjuk ki az említett öt percet, és induljunk el, mert lenyűgöző látványban lesz részünk!
  Időeltolódás: a nyári és téli időszámítás során is -1 óra. (pl. amikor Budapesten dél van, Edinburgh-ban délelőtt 11 óra).
  Közbiztonság: a közbiztonság igen jó, a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
  Közlekedés: BALOLDALI. Sebességhatárok: lakott területen 30 mph (mérföld/óra), lakott területen kívül 60 mph, autópályán 70 mph. A közlekedési szabályok esetenként eltérhetnek a Magyarországon megszokottaktól.
  Orvosi ellátás: a magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a brit állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.
  Szállások: vidéken a "bed & breakfast" kategóriájú szálláshelyek jellemzően családi vezetés alatt álló egyszerű, kényelmes, hangulatos magánházak. A szállodák drágábbak, a megszokott nemzetközi színvonalat nyújtják.
  Gasztronómia: az ország fekvéséből adódóan sok halat fogyasztanak, így a skót fogások közül rengeteg hal-és húsételt találunk. Népszerű az úgynevezett „klippers” (füstölt lazac vagy hering), a „haddock” (tőkehal), valamint előszeretettel fogyasztanak bárány és marhahúst. Világszerte híres az aberdeeni Angus-marhaszelet, amelyet angolosan átsütve, általában mártással, hasábburgonyával és vegyes zöldségkörettel tálalnak.
  Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni: 

  • Haggis: töltött birkagyomor, véres hurkára emlékeztető külsővel.
  • Scotch Eggs: fűszeres húsba töltött főtt tojás, amelyet forró olajban kisütnek.
  • Cock-a-leekie soup: póréhagymás kakasleves, de manapság már sok helyen csirkéből főzik.
  • Lorne sausage: darált húsból készült, olajban kisütött, szögletes formájú hús.
  • Scottish shortbread: skót vajas keksz.