Dánia |


Annak ellenére, hogy a legkisebb skandináv ország, a dán lakosok barátságosak, nyitottak és közvetlenek a látogatókkal. A fővároson, Koppenhágán kívül is számos látnivaló található az országban. Ilyen az UNESCO világörökség listáján szereplő Jelling viking emlékek, a Roskilde-székesegyház, vagy a Kronborg-kastély.

Fedezze fel egyénileg, vagy csoportosan ezeket a különleges látnivalókat és ismerkedjen meg a skandináv hangulattal Dánián keresztül.


Csoportos utak

Egyéni utakMiért érdemes Dániába látogatni?

 • Megtekinthetjük Észak-Európa leghíresebb reneszánsz kastélyát, a Kronborg Kastélyt, ahol Shakespeare Hamlet című drámája játszódott.
 • Hullámvasutazhatunk a világ második legrégebbi vidámparkjában, a Tivoli parkban, amely egyben városi park és kulturális tér, szabadtéri színpadokkal és Michelin csillagos éttermekkel.
 • Minden gyermek kedvence a billundi Legoland, a 10 hektárnyi területű, lego kockákból felépített élménypark.
 • Élvezzük a dán életérzést, a „hygge”-t, amely egyenesen életstílus trenddé nőtte ki magát. Lényege a meghittség, otthonosság érzete, letisztultság, amely az épületek berendezésében is megnyilvánul.
 • Számtalan művészeti galéria, vintage-üzlet, kézműves és lakberendezési bolt várja az építészet és dizájn kedvelőket.
 • Meglátogathatjuk a Den Gamble By skanzenvárost, amely a világ első várostörténettel és kultúrával foglalkozó szabadtéri múzeuma Arrhus városában.
 • Dánia a leginkább kerékpárosbarát ország a világon, így bátran nekivághatunk biciklivel a városnézésnek.
 • A világ meseirodalmának egyik legnagyobb alakja, Hans Cristian Andersen meséje alapján készült Kis Hableány szobor Koppenhága jelképévé vált.
   

A legnépszerűbb látnivalók Dániában (forrás: Tripadvisor): 

 1. Nyhavn színes épületei, Koppenhága
 2. Tivoli Kert, Koppenhága
 3. Legoland, Billund
 4. Kronborg-kastély, Helsingør
 5. Aarhus Kuntmuseum, Aarhus
 6. Viking Hajó Múzeum, Roskilde
 7. Skagen strandjai
 8. Den Gamble By skanzenváros, Aarhus
 9. Federiksborg kastély, Hillerod
 10. Egeskov kastély, Kværndrup
   

UNESCO világörökségi listán szereplő dán értékek: 

 • Jelling viking emlékei: összefoglaló neve két sírhalomnak, két rúnakőnek és egy templomnak, amelyek Jelling településen találhatóak és Dánia legfontosabb régészeti emlékei (kulturális/1994)
 • Roskildei székesegyház: világ első téglából épült gótikus székesegyháza; hatására terjedt el a téglagótika Észak-Európában (kulturális/1995)
 • Kronborg kastély: Észak-Európa leghíresebb reneszánsz kastélya, itt játszódott először Shakespeare Hamlet című drámája (kulturális/2000)
 • Ilulissat-jégfjord (Grönland) (természeti/2004)
 • Wadden tenger: Földünk legnagyobb, összefüggő árapálysíksága (természeti/2014)
 • Stevns Klint: fehér mészkősziklás egyedi táj Dánia keleti partjainál (természeti/2014)
   

Terület: 42 916 km² (Magyarország területének kb. 46 %-a). 
Népesség: kb. 5,73 millió (Magyarországénak kb. 58 %-a).
Államforma: alkotmányos monarchia.
Főváros: Koppenhága (népessége kb. 1,26 millió, 1000 kilométerre Budapesttől).
Országhívószám: +45.
Pénznem: dán korona (DKK), váltópénze az øre (1 korona = 100 øre); 1 korona = kb. 44,1 forint (2018. június). Aktuális árfolyam itt található.
A nagyobb pénzváltókban lehet korlátozott mennyiségben dán koronát váltani. Kártyával szinte mindenhol lehet fizetni.
Hivatalos nyelv: dán.
Beszélt nyelvek: dán, angol (szinte mindenki beszéli).

Árak: a magyarországinál lényegesen drágábbak, egyes cikkek ára a magyar árak többszöröse.
Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal.
Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 2920 Charlottenlund, Koppenhága Strandvejen 170, Telefon: 00-45/39-63-16-88.
Éghajlat: Dániában az északi és déli területek között nincs jelentős hőmérsékletbeli különbség; nyáron 19-20, télen 0-2 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet. Csapadék bármikor előfordulhat.
Időeltolódás: nincs - egész évben a magyarországival megegyező idő.
Közbiztonság: kiváló, a szokásos elővigyázatosságra van csupán szükség.
Közlekedés: jobb oldali. Sebességhatárok: lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 110 km/h. A közlekedési szabályok esetenként eltérhetnek a Magyarországon megszokottaktól. Az utak nagyon jó állapotban vannak. A dánok nyugodtan vezetnek. A tájékozódás nem okoz gondot. A forgalom még a városokban is igen kicsi.
Orvosi ellátás: a magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a dán állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.
Szállások: szinte valamennyi szálloda tiszta és jó színvonalú. Az alacsonyabb kategóriájú szálláshelyek száma viszonylag alacsony. A szállodák között sem árban, sem minőségben nincsen nagy különbség. Általánosságban elmondható, hogy egy háromcsillagos szállodai szoba nem sokkal kerül többe egy éjszakára, mint egy ifjúsági szállás kétágyas szobája az ágynemű, a törülköző és a reggeli felárával.
Gasztronómia: a dánok konyhája kicsit nehezebb, mint a többi skandináv országé. A dán konyha jellegzetessége a hideg ételek változatossága. Számtalan kenyérféle és péksütemény szerepel a dán konyhában, melyeket reggelire és ebédre fogyasztanak. Ebédkor általában hideg, este pedig meleg ételt fogyasztanak. Jellemzően az asztalra kerülő ételek közé tartozik a hal-, sör-, gyümölcs- vagy sűrű zöldségleves, melyet aztán valamilyen halétel, szaftos egyben sült hús vagy frikadeller követ saláta körettel.
Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni:

 • Smørrebrød: eredeti jelentése vajas kenyér. Valójában gazdagon megrakott szendvics, melynek végtelen sok variációja létezik, a halaktól, tengeri gyümölcsöktől kezdve a húsféléken át a sajtokig bármi rákerülhet.
 • Frikadeller: fasírthoz hasonló disznó- és marhahúsból sütött húspogácsa, csak nincs benne kenyér.
 • Sajtok: a sajt elmaradhatatlan a dán étkezésből, világhírű a dán kék sajt.
 • Aquavit: gabonából vagy burgonyából előállított, fűszerezett, köményes szeszesital.
 • Dániában legnépszerűbb alkoholos ital a sör, híresebb márkák: Carlsberg, Tuborg.


Turista etikett: a többi skandináv országhoz hasonlóan itt sem szokás borravalót adni. A dánok udvariasak, gyakran használják a "köszönöm" kifejezést, amit érdemes viszonozni. Emellett, nagyon figyelnek a pontosságra, a késés elfogadhatatlan és nem tekinthető udvariasnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a nők és férfiak egyenrangúságára.

Hasznos dán kifejezések: 

 • Goddag - Szia
 • Farvel  - Viszontlátásra
 • Ja – Igen 
 • Nej – Nem
 • Vær venlig - Kérem
 • Tak – Köszönöm
 • Selv tak – Nincs mit
 • Undskyld – Bocsánat